Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

DÅLIG FÖRLORARE. Genom att hota besättningen med en bomb försenade en alkoholpåverkad man ett flyg från finska Uleåborg till Helsingfors på lördagen. Bland passagerarna satt dignitärer som Finlands kommunikationsminister och en landshövding, på väg till en fest på presidentens slott, och hotet togs på största allvar. En bakomliggande förklaring tros ha varit att mannen var upprörd efter att favoritlaget i hockey kvällen innan förlorat en match med ett måls marginal. Han greps av polis, men efter att ha sökt igenom planet och mannens bagage kunde man konstatera att det inte fanns någon bomb ombord och planet kunde lyfta en halvtimme försenat. ”Vi har nolltolerans mot sådant här prat” sade en talesperson för Finnair. (TT-FNB)

MONSTERPOTATIS. En bonde i södra Libanon trodde inte sina ögon när han i sitt potatisland hittade en gigantisk knöl, den största han någonsin sett. Och då har han ändå jobbat med potatisodling sedan han var liten grabb. Khalil Semhat, som nu hoppas bli omnämnd i Guinness rekordbok, säger att han fick be en vän om hjälp för att ta upp monsterpotatisen, som visade sig väga 11,3 kilo. Khalil försäkrar att han inte använt några kemikalier för att bättra på skörden. Han är stolt över att ha fått så fint resultat på sina åkrar, som blev rejält bombarderade under kriget sommaren 2006 mellan Hizbollahmilisen och israeliska armén. (TT-AFP)

ARGA PÅ BISKOP. En grupp franska katolska kvinnor som gått samman i ”Kjolkommittén” anklagar ärkebiskopen av Paris för sexism. De har nu anmält honom för kyrkans domstol. Biskop André Vingt-Trois intervjuades i november om kvinnors insatser i kyrkan och sade då: ”Det svåra är att hitta kvinnor som har ordentlig utbildning. Det räcker inte att ha kjol, man måste han något mellan öronen också.” Det ledde till grundandet av Kjolkommittén. Christine Pedotti från kommittén säger att kvinnorna kräver en offentlig ursäkt. ”Det borde vara omöjligt att säga sådana här saker”, anför hon. Domstolen fäller normalt utslag i frågor som annullering av äktenskap och det är oklart om den tar upp klagomålet. Biskopen har redan skriftligen meddelat att han är ledsen för sitt ”klumpiga uttryck” och hävdar att han ”aldrig tvekar att erbjuda kvinnor ansvar när de är i stånd att ta det”. (TT-AFP)