Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

EN OBAMATINI, TACK. Barer, restauranger och nattklubbar i USA:s huvudstad Washington får förlängda öppettider mellan den 19 och 26 januari – den veckan Barack Obama svärs in som president och då miljontals festlystna besökare väntas till staden. En omröstning i stadsfullmäktige ger krogarna grönt ljus att ha öppet till klockan fem på morgonen, skriver Washington Times. Skäl som att det är bättre att folk firar säkert inomhus än ute på gatorna framfördes vid omröstningen, liksom möjligheten att de lokala krogarna får ett uppsving. Tidskriften Time spekulerar på sin hemsida i vad special-drinkarna kan komma att döpas till: Ska man dricka Baracktail eller Obamatinis? (TT)

PRÄSTER LÄXAR UPP SYNDIGA FÖRARE. Ortodoxa präster har slagit sig i slang med trafikpolisen i Ryssland för att uppfostra förare som syndat mot trafikgudarna, rapporterar tidningen Novoje Izvestia. I staden Kuznetsk, belägen cirka 70 mil sydöst om Moskva, följer en präst med trafikpoliserna när de patrullerar. För de chaufförer som bryter mot lagar och regler väntar andliga råd från prästen. Chefen för stadens polis säger enligt tidningen att initiativet varit mycket lyckat och att antalet olyckor minskat med en tredjedel sedan projektet inleddes. Vidare rapporterar tidningen att präster på halvön Kamtjatka, belägen i östra Ryssland, har stänkt heligt vatten i farliga korsningar som en del av en trafiksäkerhetskampanj som kallas ”Du är aldrig för sen till ett möte med Gud”. (TT-AFP)

SENT SKA SYNDAREN VAKNA. En tjuv har sänt ett kuvert med 1 400 euro, motsvarande drygt 14 500 svenska kronor, till polisen i Bregenz i västra Österrike. I ett följebrev uttrycker den anonyma avsändaren förhoppningen att pengarna ska överlämnas som ”botgörelse till offret”, det vill säga ägaren till den moped som avsändaren stal för 25 år sedan utanför en biograf. Brevskrivaren förklarar att han vid stöldtillfället ”inte var medveten om de psykologiska och materiella konsekvenserna” av brottet och han hoppas att polisen nu kan finna omständigheterna kring den kriminella handlingen i sina arkiv. Om så inte skulle vara fallet vill avsändaren att pengarna går till den lokala socialtjänsten. Men polisen i Bregenz har gott hopp om att få förmedla en glad överraskning till någon lagom till jul – stationens polisarkiv sträcker sig 40 år bakåt i tiden. (TT-AFP)