Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

VÄLDOFT BAKOM GALLER. Även råbarkade förbrytare har rätt till handkräm och rakvatten, har Tysklands högsta domstol slagit fast sedan en manlig intern klagat över könsdiskriminering i landets fängelser. Enligt rådande regler får bara kvinnliga fångar spendera upp till 25 euro (260 kronor) i månaden av egna pengar på kosmetika och hudvårdsprodukter. Domstolen konstaterar att intresset för kosmetika visserligen är större i den feminina delen av fångklientelet. Men den tillägger att människor ”av det ena könet kan inte förmenas val av välbefinnande bara för att dessa val är vanligare bland det motsatta könet”. Att enbart låta kvinnliga interner köpa skönhetsprodukter är därför ett brott mot lagar mot diskriminering. Den klagande internens advokat berättar att hans klient kämpat hårt för ”rätten att få använda rakvatten, fuktgivande kräm och liknande”. (TT-AFP)

BONDBIL TILL USA. En Lotus Esprit, vit, 1976 års modell, gick för 111 500 pund (uppemot 1,4 miljoner kronor) på auktion i London på måndagen. Inget direkt vrakpris för en halvgammal sportbil, särskilt som bilens mest uppseendeväckande finess – undervattenskörning – knappast fungerar längre. Espriten var en av två exemplar som var med i Bondfilmen Älskade spion 1977, och där även kördes under vattnet av Roger Moore. Dåvarande ägare tyckte tydligen inte det var så spännande, för efter filmningen plockades 007-utrustningen bort så att bilen blev en vanlig Esprit. Först förra året fick Lotus i uppdrag att återskapa agentprylarna, däribland en luftvärnsknapp på växelspaken, rapporterar Bloomberg. Bilen såldes till en amerikansk samlare av auktionsfirman Bonhams, som för tio år sedan även klubbade den andra, likadana vita Espriten. Priset då var endast 34 000 pund. (TT)