Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsatte 85-åring för bedrägeri – tömde kontot till sista krona

En kvinna från Ånge kommun dömdes i dag till dagsböter och villkorlig dom för bedrägeri.

Annons

Händelserna som ligger till grund för domen ska enligt åklagaren ha pågått sedan oktober 2014. Det var då som kvinnan för första gången diskuterade ett lån med 85-åringen, som hon säger sig ha känt sedan tonåren.

Summan det rörde sig om då var 12 000 kronor, men förutom pengarna så fick också kvinnan ta del av 85-åringens personnummer och personliga kod till telefonbanken för att själv kunna genomföra överföringen.

I början av 2015 fick dock 85-åringen en påminnelse om en obetald elräkning, och det var då det uppdagades att betydligt fler än en överföring gjorts från dennes konto till den nu dömda kvinnans konto i samma bank.

Mellan 3 december 2014 och 15 februari 2015 hade ytterligare 73 800 kronor förts över till kvinnan, vilket var allt som fanns att tillgå på 85-åringens konto.

Själv uppger kvinnan att hon inte minns det som skett på grund av hälsoproblem under den aktuella perioden och att gärningarna inte ska ha skett med uppsåt.

Baserat på tillvägagångssättet så finner dock tingsrätten inte det sista som troligt och dömer kvinnan för bedrägeri. Påföljden har satts till villkorlig dom och totalt 9 600 kronor i dagsböter.