Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsläpp från tundran ökar på hösten

Under några sena höstveckor läcker våtmarkerna på den grönländska tundran ut lika mycket metan som de gör under hela sommaren. De nya forskarrönen, publicerade i tidskriften Nature, förklarar en bland atmosfärforskarna olöst gåta.

Den kraftfulla växthusgasen metan bildas i tundrans tinande våtmarker när växter bryts ner och förmultnar. Våtmarkerna släpper ut stora mängder metan i atmosfären, och fram till nu har forskarna antagit att metanutsläppen är som störst under sommaren.

Men mätningar på tundran vid forskningsstationen Zackenberg nära Grönlands nordöstkust, gjorda på senhösten i fjol, kullkastar det antagandet. Utsläppen ökade kraftigt när marken började frysa och var under någon månad lika stora som under hela sommaren.

– Det var en jätteöverraskning att utsläppen var så stora. Vi räknade med att de skulle gå ner till noll när vintern lade sig över tundran, säger professor Torben Christensen vid Lunds universitet till TT.

Orsaken är enligt forskarna tryckförändringar i det översta jordlagret när tjälen sätter in. Då pressas metangas som lagrats i marken upp till ytan och frigörs till atmosfären.

Upptäckten gjordes av en slump, tack vare extrapengar under Polaråret 2007/2008 kunde Christensen och hans kollegor fortsätta mätningarna långt in på hösten i fjol.

De tror att det kraftiga höstläckaget av metan är generellt och återspeglas i andra våtmarks- och tundraområden. Mätningar i atmosfären över tundrabältet antyder att så är fallet.

Upptäckten löser en hittills obesvarad gåta bland atmosfärforskarna. De har undrat över en oförklarlig höstpuckel i utsläppsstatistiken från tundraområdena.

– Men när vi kontaktade dem och berättade om våra resultat och frågade hur de stämde med deras atmosfärmätningar, då svarade de wow, det var precis det de letat efter som förklaring till dynamiken i deras egna beräkningar, säger Torben Christensen.

Han och hans kollegor tänker nu ta reda på om det sker ett liknande metanläckage även under våren.

– Vi vet inte vad som händer tidigt på våren, därför ska vi försöka starta mätningarna så tidigt som möjligt nästa år, säger han.

De stora höstutsläppen har dock ganska liten inverkan på den globala uppvärmningen. De spär enligt studien på de årliga metanutsläppen från världens våtmarker med 3–4 procent.