Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utsökta variationer av tio kvinnor

Galleri Hamnmagasinet, Mellanfjärden:
Tio konstnärer: Lisbeth Malm, Catharina Edlund, Helene Wallin, Åsa Hellhoff, Lena Backman, Susanne Arnfridsson, Ylva Holmgren, Louise Persson, Karin Rolén Nordstrand, Keya Mohammed.
Fram till 26 augusti

Annons

På övervåningen i det gamla hamnmagasinet i Mellanfjärden, Jättendal, visas det mycket konst i sommar. Fram till 19 juli ställde tio konstnärer ut. Nu är det ytterligare tio konstnärer som ger prov på sina tavlor och konstföremål. Ett 100-tal verk. Man har verkligen lyckats med att ge besökarna en varierad konstupplevelse; allt från oljemålningar till keramik och ståltrådsskulpturer. Som Sundsvallsbo har jag redan haft möjlighet att ta del av flera av utställarnas konstverk, men i den här samlingsutställningen kompletterar man varandra och ger en ovanligt bra totalupplevelse.

Karin Rolén Nordstrands måleri innehåller ofta motiv med lite söta djur, barn eller unga flickor. Men det finns något lysande och lekfullt i hennes färgval och penseldrag. I On a Bed of Roses vilar en vitklädd kvinnogestalt i gräset, omgiven av mycket påtagliga röda rosor – riktigt tjocka oljiga "kladdkakor" – som ger liv åt målningen. I bakgrunden funderar några kaniner på livet eller dagen.

Lena Backmans måleri och blandningar av material är välkänt. Finurligt och lekfullt som vanligt, men med ett stramt formstråk. Den lilla Drottning i guld, blått och svart, visar en mask som passar oss alla.

Åsa Hellhoff, keramiker i Ånge, visar mängder med detaljerade föremål i mörka nyanser. Ett skickligt arbete. Hon ställer också ut glasfusion. Jag fastnar för Dont worry, be happy som visar en kvinna med två huvuden, motivet inbakat i ett blågrönt glas. Är det en kvinna med dubbla talanger eller är det en uppmaning att inte stressa så mycket?

Susanne Arnfridsson, Sundsbruk, skulpterar i många olika material. Det är hästar, fiskar, djur och människor i ståltråd som får liv i sin spretighet. Med Tvillingar visar hon två människokroppar i en suggestiv form som är monterade på en gammal rostig grep som ger verket en härlig kontrast.

Lisbeth Malm, Sundsvall/Lörudden, är kända för sina skickligt utförda och fantasifulla verk i blandteknik. Hon kombinerar måleri och screentryck, och lägger lager på lager. Hemvist är färgstark och dekorativ. En fågel, en husvägg och vatten bjuder på en liten historia, för den som låter fantasin måla fritt.

Ylva Holmgren, Sundsvall, målar i olja. Många väljer naturmotiv men här är det staden, skuggspelet i arkitekturen och människorna som är i fokus. London visar en kille som verkar vara uppfylld av förväntningar på storstaden. Det känns lite ödesmättat med de rena färgfälten. Det framkallar en laddad känsla. Det kan vara en ögonblicksbild eller början på en lång historia.

Louise Persson, Sundsvall, målar lätta akvareller med hus, natur och barn. I Vinterbarn leker fyra barn på skridskor med hockeyklubbor i händerna. Flingor stora som lovikkavantar ramlar ner och fulländar den här bilden av barnslig lycka.

Key Mohammed, Sollentuna, målar mest naturmotiv och stilleben av frukter och blommor. Det är svårt att få ett djup i målningarna, men i Stigen känner man avståndet och anar stigen som försvinner bort bland kullar och bulliga träd.

Chatarina Edlund, Huddinge, visar upp ett imponerande myller i detaljer och mönster. Låt mig kalla det en pastisch på motiv från Japan och Kina. Men Chatarina Edlund gör det på sitt eget sätt när hon blandar naturmotiv, fåglar, landskap, kvinnofigurer och mönster till en härlig bild i ljusa färger. I Mon Cherí finns en kvinna och fågel i fokus. Träd, mönster i klarar färger och både dekorativt och skickligt.

Helene Wallin, Sundsvall, målar akvareller. Naturmotiven dominerar. I Kommer sol syns en blåvit himmel och ett landskap i gult och orange. Hon sparar inte på vattnet och fångar på så sätt en känsla som väcker någonting inom oss.

Galleriet är öppet på eftermiddagarna alla dagar