Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning med stort fokus på bin

/
  • Jessica Gunnarsson nappade direkt när årets tema presenterades. Här tittar hon till sälgen-trädet.

Bin. De står i fokus hos Naturum Ånge i sommar.
Syftet är att lära befolkningen om bin och biodling.

Annons

Under hela sommaren har Naturum Ånge och turistbyrå en inriktning på bin.

– Vi får ett tema från Naturvårdsverket varje år och årets tema var ekosystem som gynnar människor. Det gick jag i gång på och tyckte att det var självklart att vi skulle fokusera på bin, de gynnar ju människan i allra högsta grad, säger Jessica Gunnarsson, föreståndare på Ånge naturum.

Det hela resulterade i en stor utställning med fokus på just bin. Bland annat kan man läsa fakta om bina på planscher och affischer som sitter uppe på väggarna, svara på frågor om bin, pynta ett sälgen-träd och titta på en halvtimmes lång film om bin. Utställningen är riktad till alla, även om en hel del är speciellt gjort för de yngre.

– Lägger vi det på en för svår nivå så exkluderar man en hel del, så då lade vi det lite lägre så att alla kan vara med. Sen har vi även några specialaktiviteter som är till för barnen då, säger Jessica Gunnarsson.

En av dem är en tipsslinga som finns nere i naturskolan. Det är eleverna från Heliås skola i Eriksdal som har varit med och gjort frågorna om bina.

– Den är ju till för barnen, men även filmen är riktad till barnen och så kan man pyssla på och fylla trädet med vad man tror trivs i det, säger hon.

Hela projektet är ett samarbete med Västra Medelpads biodlarförening och nästa söndag håller de i en hel bidag på naturum. Där är syftet att lära sig ännu mera om biodling och så kan man även köpa nyslungad honung och även titta efter drottningen i en visningskupa som står framme i utställningsrummet.

– Det är jätteroligt att samarbeta med biodlarföreningen för de har så mycket kunskap att bidra med och det gör det hela så spännande, säger Jessica Gunnarsson.

Utställningen finns att beskåda hela sommaren och ända fram till september.

Annons