Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utställning tar kål på vikingamyter

En svensk vikingautställning ställs ut vid Times Square i New York – den största som visats upp på Nordamerikansk mark.

Vikingarna är ofta missförstådda, skriver Discovery, vars museum ställer ut föremålen i en utställning som varar till september.

Bakom utställningen, enligt arrangören den största som visats upp i Nordamerika, står svenska Historiska museet tillsammans med österrikiska Museum Partners.

De hornförsedda hjälmarna är så klart bannlysta, eftersom de aldrig satt på en vikings huvud, utan uppstod på en Wagneropera först 1876, enligt New York Times, som besökt utställningen.

En del av de 500 föremålen har aldrig visats utanför Skandinavien och fokus har flyttat från räder och våld till det sociala och religiösa delarna av livet, inte minst får vikingakvinnorna uppmärksamhet.

– En viking var inget du var, utan något du gjorde, säger Sophie Nyman, utställningschef vid Historiska museet till New York Times och tillägger att "åka på en viking" i ursprungsbetydelsen innebar att göra en resa för handel, plundring eller bosättning.

Men även de mer traditionella delarna finns så klart med för att locka besökarna till utställningen. Bland annat kan de upptäcka ett vikingaskepps olika lager och testa sin styrka genom att lyfta en modell av ett vikingasvärd, lovar Discovery. (TT)

Gustav Sjöholm/TT