Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utveckla landsbygden – satsa på bredband och billigare kollektivtrafik

Utflyttningen från landsbygden är större än någonsin. Det innebär stora utmaningar att klara den samhällsservice som våra medborgare har rätt till i hela kommunen. Det landsbygdsprogram som Sundsvalls kommunfullmäktige antog innehåller många vackra ord men frågan är hur man går från ett program till konkreta åtgärder när inte resurser, mål och ansvar följer med?

För inte så länge sedan hade små byar helt andra möjligheter än i dag. I en by som Nedansjö fanns affär, bensinmack, bankservice, drickabil, fiskbil och glassbil. Det fanns också en stark idrottsförening med massor med aktiviteter och egna anläggningar. I Landsbygdsprogrammet har man valt att fokusera på ett antal serviceorter i stället för landsbygden som helhet. Kan man då komma att tolka satsningar på serviceorterna som att det blir enklare att lägga ner en verksamhet som inte ligger i serviceorten? Kommer man att bortse från den inflyttning som sker i till exempel Lucksta och Allsta och hänvisa till att utveckling sker i serviceorten som till exempel Matfors och därmed stänga skolan? Det oroar oss.

Läs också: Katarina Östholm: Här är listan som kan rädda landsbygden

Vi liberaler, tillsammans med våra alliansvänner Moderaterna och Kristdemokraterna vill därför förstärka Landsbygdsprogrammet med en landsbygdsgaranti där vi tar med nio olika och viktiga förslag som förstärker landsbygdens utvecklingsmöjligheter. Den enskilt viktigaste är bredbandsgarantin. Vi vill införa en garanti att alla i vår kommun ska ha möjlighet till bredband till år 2021 och det ska dessutom inte kosta mer på landsbygden än i stan. 

Sverige är det land som har flest användare av den nya digitala tekniken. Därför borde det också vara självklart att alla i vår kommun ska kunna vara uppkopplade på internet i sin bostad för att till exempel betala räkningar, beställa varor och kontakta vården. Bredband är också en förutsättning för företagsamhet på landsbygden. Där företag redan har tvingats flytta till stan för att det saknas bredband. Därför behövs vår landsbygdsgaranti.

Men även andra kommunikationer är avgörande och viktiga. Att det både är få bussturer och dyrt att åka buss gör det svårare att bo och leva på landsbygden – särskilt med barn som vill delta i olika aktiviteter. Till skillnad från majoriteten står vi fast vid vårt vallöfte – införandet av ett hundralappen-kort för ungdomar. Men vi liberaler vill mer och har därför i vår budget även föreslagit att samma busstaxa ska gälla inne i stan såväl som till och från landsbygden. Därför behövs vår landsbygdsgaranti med plusmeny.

Läs också: Riksdagen är vårt största landsbygdsproblem

Vi vet hur viktiga förskolor och skolor är för att kunna få en fungerande bostadssituation. Som en viktig åtgärd förslår vi liberaler tillsammans med M och KD en skolgaranti som innebär att barn i förskolan upp till årskurs tre inte ska behöva åka längre till skola eller barnomsorg än i dag. Därför behövs vår förskole- och skolgaranti inom landsbygdsgarantin.

Vi trodde att Centerpartiet delade våra liberala värderingar om vikten att utveckla landsbygden. Vi tycker därför det är tråkigt att C väljer att avslå goda idéer för landsbygden med argumentet att de kommer för sent.

Vi liberaler kommer att fortsätta ta fram fler goda förslag som innebär det möjligt att även i framtiden kunna välja ett liv på landsbygden.  

Stefan Falk

Gruppledare Liberalerna

Ingeborg Wiksten

Fullmäktigeledamot Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel