Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvecklingsstörd tvingades byta boende – efter 20 år på samma ställe

En utvecklingsstörd person som bott på samma serviceboende i 20 år i Sundsvall tvingades flytta tre mil.
Det efter att ha lovats att få bo kvar – bara åtta månader tidigare.
Nu får boendet kritik från IVO, som menar att tvångsflytten inte är okej.

Personens gode man beskriver det hela som att Socialförvaltningen "släppte en bomb" i slutet av förra året. Hemmet skulle ändra inriktning, från grava funktionsnedsättningar till lindrigt-måttliga

Hon skriver att all personal erbjudits platser på andra boenden efter inriktningsförändringen. Personal som hennes huvudman vant sig vid under lång tid – någon av dem i 40 år, skriver hon.

På boendet skulle umgänget begränsas och dörrarna till lägenheterna vara låsta, men hennes huvudman har ett stort socialt behov enligt hennes beskrivningar.

Han ska ha erbjudits att bo kvar och då ska de ha valt det eftersom det alternativet var "minst dåligt", då andra boenden var flera mil bort och långt ifrån dagliga verksamheter.

Men bara åtta månader efter beskedet att huvudmannen hade rätt att bo kvar, ska sedan beslutet ha kommit att det löftet inte gäller och hyreskontraktet sades upp.

Personen hade då erbjudits en gruppbostad tre mil bort, vilket de motsätter sig.

Nu får gruppboendet kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. De menar att det inte finns något som hindrar att personer med olika grader av intelligensmässig funktionsnedsättning från att bo ihop.

Dessutom ska huvudmannen inte ens ha betraktats som gravt utvecklingsstörd.