Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utvisningshotad Ångebo släppt ur förvaret i Gävle: "Det kokade i huvudet på mig av stress"

Vadzim Tadeush fick till slut komma hem från Migrationsverkets förvar i Gävle där han suttit frihetsberövad i tre veckor.

Annons

Han stoppades i en rutinkontroll och skickades till förvaret i Gävle i väntan på att skickas tillbaka till Vitryssland.

Läs mer om det här

Sedan en vecka är han tillbaka i hemmet. Nu väntar han på besked om framtiden.

– Jag lämnade in ansökan om nytt arbetstillstånd på elektronisk väg när jag satt på förvaret. Dagen efter kom polisen och berättade att jag kunde åka hem till familjen. Det är svårt att veta när det kommer ett beslut, det kan ta mellan två och fem månader, säger Vadzim.

När han kom hem åkte familjen direkt till Migrationsverket i Sundsvall för att lämna ansökan om uppehållstillstånd för hela familjen.

Ekonomin har fått sig en törn, familjeliv utan lön är inte det lättaste. Alla räkningar är betalda med hjälp av vänner och bekanta, men nu släpar han efter med betalningarna.

– Nu känns det jäkligt dåligt med ekonomin. Nu har jag advokatkostnader att betala. Jag har varit tvungen att sälja en bil på Blocket för att få in lite pengar.

Vadzim är fortfarande kritisk till myndigheterna och den uppkomna situationen. Veckorna på förvaret bestod av mycket grubblande om framtiden.

– Det kokade i huvudet på mig av stress. Det var massor av olika problem att lösa. Jag var också rädd för vad som skulle hända om jag skickades tillbaka till Vitryssland, jag har ju ingenting kvar där efter alla år i Sverige. Då skulle jag vara tvungen att börja om från noll, säger Vadzim.

Han är ändå lättad över att ha blivit släppt ur häktet.

– Nu känns det lugnare, jag har kontroll på vad som ska göras. Jag kan sälja lite grejer som är mina, saker som jag köpt här för min egen lön. Om jag har gjort fel, varför har skatteverket dragit pengar i fyra år, och varför fick jag rösta och ta körkort? Det är ju jävligt konstigt, säger Vadzim Tadeush irriterat.