Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Ingen tillfrisknar av att bli fattig – vi har fått ett kallare Sverige

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Efter universitetet flyttade jag till Irland för att arbeta. Arbetsklimatet var hårt och jag jobbade jag ofta över och tog med mig arbete hem. Eftersom jag endast hade rätt till fem dagars sjuklön per år arbetade jag ofta när jag var sjuk.

Jag drabbades för cirka nio år sen av en infektion som aldrig släppte. Jag släpade mig till jobbet eftersom jag inte hade råd att vara hemma. När jag efter flera månader inte blivit frisk utan allt sämre fick jag till slut lov att säga upp mig från jobbet och flytta hem till Sverige, till mamma och pappa.

Även om Sverige inte riktigt hade nått Irlands nivå av bristande sjukförsäkringssystem så var det ett hårdare, kallare land jag hade kommit hem till.

Infektionen hade övergått i kronisk trötthet. Mina sämsta dagar orkade jag inte ens sitta upp på en stol utan blev liggandes. Allt ljud och ljus var tortyr. TV och musik var omöjligt. Eftersom jag inte ens orkade gå och kolla posten många dagar var det inte möjligt att umgås med vänner. Jag var ensam, slutkörd, och inte ens 30 år gammal.

Borta på Irland tänkte jag ofta på hur bra det var i Sverige, där man fick sjuklön så länge det behövdes. Hemkomsten till Sverige blev en chock. Landet som jag lämnat så många år tidigare var förändrat. Även om Sverige inte riktigt hade nått Irlands nivå av bristande sjukförsäkringssystem så var det ett hårdare, kallare land jag hade kommit hem till.

Även här fanns nu en bortre gräns för hur länge man fick vara sjukskriven.

Även här skulle människor nu tvingas tillbaka i arbete fastän de inte var friska.

Tack vare god sjukvård och en fantastisk familj fick jag chans att läka och återkomma i heltidsarbete. Jag är fortfarande frisk, men lärdomen består; vi måste slå vakt om det goda vi har i vårt land. Vi måste försvara och förvalta det gemensamma.

Runt omkring mig ser jag människor som återgår till arbetet fastän de inte blivit friska utan för att de tvingas till det. Andra ”väljer” att gå ner i arbetstid med förlorad inkomst som resultat.

Detta är inte det Sverige jag längtade hem till. Vi måste åter bli ett land där vi tar hand om varandra. Ingen blir frisk av att bli fattig.

Heidi Jacobsen

Ordförande Vänsterpartiet Timrå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel