Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Inte konstigt att vårdpersonalen slutar när de tvingas räkna pinnar

I Sverige finns möjligheter att skapa ett gott liv för alla, men det är alldeles för få som får del av framgångarna. Vi kan se hur en liten ekonomisk elit drar ifrån oss andra. Klyftorna i samhället växer och särskilt märks det i arbetslivet.

Inom vården har omorganisationer bidragit till ett ”företagstänk” som gör att personalen tvingas ”räkna pinnar” i stället för att vårda patienter, syssla med administration i stället för att operera, och räkna på affärsplaner i stället för att göra upp rehabiliteringsplaner. Det är inte konstigt att utbildad vårdpersonal slutar sina jobb. Alla extra pålagor och administrativa bördor har lett till en försämrad arbetsmiljö som gör det svårt att rekrytera utbildad personal. Det leder till färre vårdplatser och dyra lösningar via bemanningsföretag.

I stället för att se till att den fast anställda personalen har tillräckliga löner och rimliga arbetsvillkor tvingas cheferna jaga hyrpersonal. Det är inte rimligt!

Därför har Vänsterpartiet förhandlat fram två extra miljarder med regeringen som tre år i rad (totalt sex miljarder alltså!) ska gå till att förbättra arbetsvillkoren för de anställda inom vården. Vänsterpartiet vill att de här pengarna ska användas för att förbättra arbetsmiljön och arbetsvillkoren för vårdpersonalen. Vi vill öka bemanningen och utveckla nya arbetssätt för att få vårdpersonalen att orka arbeta kvar inom hälso- och sjukvården.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För Västernorrlands del handlar det om cirka 49 miljoner kronor per år som vi vet kommer väl till pass. Vi ser hur personalen inom vården sliter hårt och att framför allt kvinnorna blir sjuka av arbetet. Vi i Vänsterpartiet ser detta och det är bråttom om vi ska klara av att bryta trenden. Vänsterpartiet är det självklara valet för dig som vill att välfärden ska utvecklas – inte avvecklas – och som hellre ser att de rikaste får vara med och betala än att de fattigaste ska få ännu mindre kvar i plånboken.

Den här satsningen innebär bättre arbetsvillkor för personalen och en bättre och säkrare vård för patienterna. Det tycker vi är väl investerade pengar!

Isabell Mixter, Sundsvall

2:a på Vänsterpartiets landstingslista

Läs också:

Sjukvårdspartiet: Vårdkrisen bottnar inte i strid mellan landskapen – beror på en genomgående försämring

M: Vårdköerna måste kapas – regeringen misslyckades trots miljarder i skattehöjningar

Har ni överhuvudtaget någon plan – eller vill ni sluta som Sickan?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel