Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(V)-kassör förskingrade flera hundratusen

Kassören för vänsterpartiet i Sundsvall och Västernorrland har erkänt att han förskingrat pengar både lokalt och på distriktsnivå.

– Det är klart att det kommer att påverka vår valrörelse, säger distriktsordförande Thomas Lundberg.

– Vi fick en känsla av att något inte stämde så vi gick in och tittade efter och såg att det var för lite kvar.

Ett år tillbaka har partiet gjort kontroll och klart är att det rör sig om flera hundratusen kronor som förskingrats av kassören. En deltidspolitiker med tunga uppdrag i kommunen och landstinget.

Misstankar finns att förskingringen kan ha pågått under flera år. Detta trots att revision gjorts varje år, senast i mars i år. Och revisorerna har aldrig haft något att anmärka på.

– Vi har också fått tagit del av kassarapporter och det har sett bra ut. Fast det här har pågått mer än ett år, kanske tre, fyra år tror jag, men jag vet inte säkert. Det får polisen utreda nu, säger Thomas Lundberg.

Polisanmälan gjorde partiet gemensamt med kassören som nu ställer upp och hjälper till i polisens utredning.

– Han har erkänt att det finns en spelproblematik här och det är ju svårhanterbart för en del.

Thomas Lundberg berättar att kassören erkände direkt när han konfronterades med uppgifterna.

– Jag tror det kan ha varit en lättnad för honom. Men det är tråkigt för honom och hans familj. Han mår inte bra nu. Både han och vi andra befinner oss i ett chocktillstånd nu. Alla är förlorare.

Han beskriver kassören som en duktig, framträdande politiker och kamrat som varit med länge. Partiet ska försöka stötta honom så att han söker hjälp för sitt spelberoende.

Ekonomiskt blir det kännbart vänsterpartiet, pengarna var avsatta inför det kommande valåret och förlusten är märkbar i partikassan.

– Jag har varit i kontakt med Stockholm och det ska visst finnas någon försäkring men det får vi utreda vidare längre fram i veckan, säger Thomas Lundberg.