Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V kräver akut lösning för akutkirurgin i Ö-vik: "Har länge krävt lokalt ledarskap"

Artikel 15 av 16
Landstingskrisen
Visa alla artiklar

Situationen i Örnsköldsvik måste lösas nu. Det kan inte vänta ett år till efter valet.
Det skriver representanter för Vänsterpartiet i Landstinget Västernorrland i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet anser att den akuta kirurgin i Örnsköldsvik är hotad. Fast anställda överläkare vid kirurgikliniken flyr fältet om inget drastiskt görs snarast befarar Gunnar Fors (V) och Lars-Gunnar Hultin (V).

För Plus-kunder: Bara en kvar efter nyår – och den kirurgen kan också lämna Ö-viks sjukhus: "Läget är akut"

– Vi i Vänsterpartiet har länge krävt lokalt ledarskap. Vi har velat satsa på samarbete i stället för stuprör genom att avveckla länsklinikorganisationen och införa samordnade vårdområden. Hade vi fått igenom dessa förslag skulle vi inte ha dagens akuta kris. Det visar alla signaler från de läkare som slutat eller kan komma att göra det, säger Lars-Gunnar Hultin (V).

Vänsterpartiet säger sig vilja ta ansvar för att möjliggöra en lösning nu. Att vänta tills efter valet ser de inte som någon lösning.

– Det borde gå att komma överens om konkreta förändringar som ger framtidstro. Som gör att personalen känner att de har en engagerad ledning som finns lokalt, brinner för sjukhusets utveckling och kan de lokala förhållandena. Konkreta förändringar så att de läkare som söker sig bort vill vara kvar vid sjukhuset. Förändringar som tar hänsyn till de olika förutsättningarna vid länets tre sjukhus, säger Gunnar Fors (V).

Läs mer här: Vårdalliansen kräver snabb insats på Ö-viks sjukhus: "Läget är akut"

Samma dag som Hälso- och Sjukvårdsnämnden har möte – den 5 oktober – har Föreningen Örnsköldsvik Framtidens Akutsjukhus bjudit in till ett stormöte.

– Vi förväntar oss att S- och MP-majoriteten inför dessa möten föreslår de åtgärder som krävs för att lösa bemanningskrisen. Vänsterpartiet kommer att stödja sådana förslag även om det inte blir den bästa långsiktiga lösningen. Det viktiga är om de kan fungera nu och stöds av personalen och deras fackliga företrädare, säger Gunnar Fors (V).

För Plus-kunder: Nytt stormöte om akutkirurgin i Örnsköldsvik: "Vi kommer presentera ett fempunktsprogram"

Läs en insändare i ämnet här: Positivt och negativt om framtiden i Örnsköldsvik