Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Moderaterna vill ta pengar från den som blir sjuk och ge till den som är välbeställd

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Replik på M: Vi sätter jobb och välfärd före bidrag – mer bli kvar i plånboken för alla i Sundsvall och regionen, ST 12/8

Moderaternas toppnamn Jörgen Berglund och Alicja Kapica lovar att sänka ersättningen till de som blir sjuka eller arbetslösa. I stället ska de sänka skatten, lite för den som är lågavlönad och mycket för den högavlönade (fast det nämner de inte).

En traditionell högerpolitik från det parti som alltid varit emot alla förbättringar i välfärden för vanligt folk.

De ägnar sig som vanligt åt falsk semantik i sitt tal om ”bidragstagare”. Den som får a-kassa, vilket är en försäkring, efter att ha blivit arbetslös, får bidrag enligt Moderaterna. Medan däremot det bidrag, som mest går till deras egna rika medlemmar, för att låta någon annan städa åt sig, hemma eller i villan i Spanien, det kallar Berglund och Kapica för avdrag och det bidraget vill de tredubbla.

Moderaterna vill ta pengar från den som blir sjuk och ge till den som redan har gott om pengar.

Samtidigt vill de göra det lättare för arbetsgivare att avskeda anställda och dessutom sänka lönerna. Ja, inte för högavlönade riksdagspolitiker eller direktörer, utan för lågavlönade arbetare. Det är Moderaternas gamla vanliga klasspolitik, även om de kallar det arbetslinje.

En traditionell högerpolitik från det parti som alltid varit emot alla förbättringar i välfärden för vanligt folk.

Gör man det dessutom lättare att avskeda äldre personer, så kan moderaterna göra ännu fler till fattigpensionärer i Sverige. Pension räknar Moderaterna också som bidrag. Det var därför de lät pensionärer tillsammans med sjuka och arbetslösa få betala högre skatt än arbetande, när de fick chansen att driva sin arbetslinje förra gången. Låt oss hoppas att det inte blir någon fler gång, för då kommer de att öka klassklyftorna och driva landet isär ännu mer.

Åke Johansson (V)

Riksdagskandidat, Vänsternorrland

Läs också:

Moderaternas plånboksretorik lurar inte oss pensionärer

De fattigaste tvingas ta smällarna – stenrika utgör en procent men äger mer än hälften av jorden

Vi blir fler för varje år och vet vad vi vill – underskatta inte pensionärernas makt i höst

600 kronor i höjd pension är snålt – fattigpensionärerna riskerar att bli betydligt fler på grund av regeringens stöld

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel