Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Patienter och personal går före marknaden – ett listningsstopp bidrar till bättre vård för alla

Sidsjö vårdcentral har ansökt om att få ett ettårigt stopp för listning av nya patienter. Motiveringen är att man inte får plats med den personalökning som annars krävs i sina lokaler, vilket påverkar patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Vid mötet med regionstyrelsen beslutade majoriteten från S och MP att föreslå att vårdcentralens ansökan avslås. Vänsterpartiet gick emot detta.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sidsjö vårdcentral är en privat vårdcentral. Ett argument har varit att privata vårdcentraler inte ska kunna ha en gräddfil där de till skillnad från landstingets hälsocentraler kan säga nej till nya patienter. Lite grann att ”vill man utnyttja fördelarna med att om valfrihet (LOV) möjliggjort en marknad inom vården så får man minsann leva med nackdelarna också”. Vi förstår argumentet. Vänsterpartiet är det parti som tydligast är emot vinstdrivna företag inom vården.

För Plus-kunder: Politiker säger nej till listningsstopp: "Det handlar om patienternas val – inte företagens"

Men LOV finns. Hur ska vi tänka då? S och MP hänvisar till "intentionerna" i lagen. Självklart ska vi följa lagen. Men det finns fler lagar. I portalparagraferna i hälso- och sjukvårdslagen sägs att ”Målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård ska ges företräde till vården”.

För oss innebär det att vi alla ska ha tillgång till läkare med kontinuitet. Vårdcentralerna ska arbeta med förebyggande insatser inom sitt geografiska område. Vilket försvåras när personal byter arbetsplats på grund av dålig arbetsmiljö och patienterna strömmar efter dit personalen flyttat.

LOV är inte en lag om vår "frihet" att välja vårdcentral. Det är en upphandlingslag som ska garantera leverantörerna samma bemötande av landstinget. Reglerna om patienternas rätt att välja finns i patientlagen och handlar om rätten att få välja behandling och behandlare.

Hur ska landstinget göra när olika lagar har olika intentioner? För oss är hälso- och sjukvårdslagens skrivning om god vård viktigast. Vi vill motverka marknadstänket inom vården, den som har det största behovet av vård ska ha företräde.

För Plus-kunder: Liststopp på Sidsjö vårdcentral utreds på nytt – landstinget misstänker avtalsbrott

Att ge möjlighet till tillfälligt listningsstopp innebär inte att ge de privata en fördel framför de landstingsdrivna vårdcentralerna. Det innebär att vi sätter patienternas behov av kontinuitet i vården och personalens behov av en god arbetsmiljö framför marknadens ”fria val”. Vi uppskattar att den personalägda Sidsjö vårdcentral också gör det. Även landstingsdrivna hälsocentraler med ”växtvärk” behöver listningstak. En privat vårdcentral kan ”lösa” sitt problem genom att lägga ner. Den landstingsdrivna får jobba vidare.

Om vi utökar möjligheten till listningsstopp behövs regler för det. Familjemedlemmar till redan listade måste till exempel få lista sig, nyinflyttade och boende på äldreboenden likaså. Det går att lösa.

Hur var det nu med reglerna? Så här skriver Upphandlingsmyndigheten inom Kammarkollegiet: "När en tjänst inom hälso- och sjukvården upphandlas har det blivit kutym att inte tillåta listnings- eller kapacitetstak. Något uttryckligt rättsligt hinder finns emellertid inte."

Lars-Gunnar Hultin (V)

Ledamot regionstyrelsen

Läs också:

Vårdalliansen: Tvinga inte populära vårdcentraler att stänga

Läkare: Sidsjö Vårdcentral hotad – en listningskö kan bli räddningen

L: Vad gör vi utan en fungerande vårdcentral?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel