Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Sänk de statliga bolagens vinstkrav så håller vi ihop landet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Under många år har de statliga bolagen framstått som en huvudvärk för sittande regering snarare än en tillgång. SJ har kantats av krisvintrar som följts av krissomrar och signalfel har blivit ett välkänt ord i svenskans vokabulär. Vattenfalls kolkraftaffärer har länge lagt en våt filt över bolaget och urholkat regeringens trovärdighet i klimatfrågan. Och PostNords dåliga rykte har nog knappast undgått någon.

Orsaken är till stor del en undermålig statlig styrning, bristande tilldelning av resurser och dåliga affärer som till exempel Alliansens hantering av PostNord. I stället för att utveckla de statliga bolagen och göra det de trots allt skapades för – att tjäna samhället – har de snarare setts som en kassako för staten, där de höga avkastningskraven påverkar bolagen

Det är dags att ändra på det. Vi behöver ta ett helhetsgrepp kring de statliga bolagen för att se till att de används till rätt sak – att göra samhället bättre. De statliga bolagen ska användas aktivt för att bygga Sverige tryggare, mer jämlikt, ekologiskt hållbart och inte minst för att jämna ut orättvisa skillnader mellan stad och landsbygd.

Därför behöver ägardirektiven till flera av de statliga bolagen utvecklas. Samhällsnyttan ska alltid stå i fokus och i de fall viktiga samhällsintressen står i konflikt med de statliga bolagens vinstkrav bör målsättningen ses över så att samhällsintressena kommer först, inte vinsten. Vi vill dessutom lägga till ett krav på de statliga bolagen att verka för utveckling i hela landet. Det skulle innebära att SJ:s biljettpriser skulle gå ner.

Vi i Vänsterpartiet kan inte acceptera att det många gånger är billigare att ta flyget än tåget. Genom att sänka SJ:s avkastningskrav möjliggör vi ett lägre biljettpris. Det gör att den som bor långt ifrån familj och vänner kan få råd att hälsa på dem lite oftare utan att behöva känna dåligt samvete över klimatet.

Det skulle även innebära en återuppdelning av PostNord. Att skapa ett jätteföretag långt från medborgarna av en så samhällsviktig funktion som posten var en dålig idé. Det vi vill ha är en samhällsnära post med hög servicegrad, rimliga portopriser och med god kvalitet. Den som bor långt ifrån ett postombud ska inte behöva åka flera mil för att hämta ut ett paket.

Vi vill också se ett återförstatligande av det svenska elnätet och krav på mer enhetliga och förutsägbara elpriser.

Vi vill att människor ska komma närmare varandra, inte hållas isär. Till det bör vi använda de statliga bolagen. Det är dags att de får bidra till strävan efter att bygga ett Sverige för alla, inte bara för dem i storstäderna.

Ulla Andersson,

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel