Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V svarar: Höga bostadspriser och få nybyggda hyresrätter med rimliga hyror orsak till akut bostadsbrist

Utredningen "Ett snabbare bostadsbyggande" kritiserades nyligen i en debattartikel av Carina Grip, platsansvarig Sundsvall, Fastighetsägarna MittNord, och Christina Friberg, platsansvarig Örnsköldsvik.

Undertecknarna menar att utredningen lägger förslag som bromsar bostadsbyggandet. De skriver att utredningen föreslår att kommuner ska kunna "tvinga" bostadsbyggare att bygga bland annat skolor och förskolor, och att de ska avstå egen mark helt utan ersättning. Enligt dem är detta dessutom ett kraftigt ingrepp i äganderätten.

Läs debattartikeln: Fler nya bostäder behövs – därför bör utredningsförslagen kastas i papperskorgen.

Men de har helt fel. Utredningen, som en av artikelförfattarna till den här debattartikeln ledde, lägger en rad förslag för att det ska gå snabbare att bygga bort bostadsbristen. I dag bygger bostadsbolagen mindre än vad de skulle kunna göra för att hålla uppe priserna. De vill först och främst göra en ordentlig vinst och sätter vanliga människors behov i andra hand. Därför behöver kommunerna fler verktyg för att kunna öka byggtakten.

Att det skulle vara ett ingrepp i äganderätten är ett tramsargument som näringslivslobbyister och högerpolitiker tidigare har framfört. Det utredningen föreslår är ett återinförande av de så kallade exploatörsbestämmelserna som gällde i Sverige fram till 2015, och som dessutom togs bort på svaga grunder.

Att ge kommunerna mer inflytande är ett sätt att bygga bort den akuta bostadsbristen i Sverige. Men det behövs göras mycket mer. Grundproblemet är de höga bostadspriserna och att det byggs för få hyresrätter med rimliga hyror.

Vänsterpartiet driver på för att genomföra flera reformer som leder till en mer fungerande bostadsmarknad. Vi vill bland annat införa ett statligt topplån för att finansiera byggande av hyresrätter. Vi vill även inrätta ett statligt byggbolag för att pressa kostnader, öka konkurrensen och utöka investeringsstöden med fokus på att bygga hyresrätter med rimliga hyror som unga och vanligt folk har råd att bo i.

När bostadsbyggandet nu minskar måste politiken ta ansvar för att bygga de bostäder som behövs.

Vänsterpartiet menar att bostadskrisen måste mötas med politiskt ansvarstagande.  

Nooshi Dadgostar, vice ordförande (V), och som ledde utredningen ”Ett snabbare bostadsbyggande”

Momodou Malcolm Jallow, bostadspolitisk talesperson (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel