Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V svarar: Vi håller med – fel beslut att ta bort helgturerna och minska möjligheten att resa kollektivt

Svar på Ulf Norbergs insändare "Inga helgturer kvar mellan Sundsvall och Ö-vik – hur resonerar politikerna?".

Tack för din insändare, Ulf. När ärendet om att ta bort helgtrafiken på linje 50 och 202 var uppe på kollektivtrafikmyndighetens direktion (Din tur) röstade vår representant Lars-Gunnar Hultin mot beslutet. Försämringen är ett resultat av att Region Västernorrland inte tilldelar tillräckligt mycket medel år 2019 för att täcka busstrafikens kostnader, därför minskas utbudet.

Att hela helgutbudet på linje 50 och 202 försvinner är mycket illa och vi tycker att beslutet är helt fel. Vi måste minska bilåkandet om vi ska klara av att nå  klimatmålen och då är en fungerande kollektivtrafik nödvändig.

I Höga kusten, där Norrtåg som bekant inte trafikerar, måste det fortsatt finnas möjligheter att resa kollektivt. Det är viktigt både för invånare och företag. De som påverkas mest av det här är de som inte har tillgång till körkort och bil och som blir helt isolerade när denna besparing genomförs.

Det ironiska i sammanhanget är att samma politiker som tog beslutet om neddragning, för bara några månader sedan beslutade att trafiken efter kusten ska vara prioriterad. Detta fastställs i länets trafikförsörjningsprogram, där står det uttryckligen att trafiken på linje 50 ingår i ett starkt stråk som är prioriterat och som ska inneha ett trafikutbud på helger mellan kl 07.00 och 22.00 som medger grundläggande arbetspendling och fritidsresor.

Neddragningen går alltså på tvären mot tidigare fattade beslut och nu gällande målsättningar. Beslutet är fel på många sätt och i slutändan tappar vi förutsättningar för ett hållbart samhälle samtidigt som enskilda drabbas hårt.

Lars-Gunnar Hultin (V), ledamot kollektivtrafikmyndigheten (Din tur)

Nina Orefjärd (V), Kramfors

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel