Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Sverige ska vara en fristad – vi går i Pridetåget för att den tillfälliga asyllagen ska rivas upp

Vänsterpartiet går med stolthet och rak rygg i Pridetåget. I år som alla andra år. För oss är det självklart att alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

Trots att det går åt rätt håll på många vis så finns det mörka krafter i vårt samhälle som gjort sig påminda under de senaste åren. Inte minst genom den starkt homofobiska och nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Människor blir misshandlade och trakasserade på grund av sexuell läggning. Det sker trots att svensk lagstiftning har blivit bättre på att inkludera hbtq-personer. Vi vet att både hatet och hoten har ökat och det måste vi, tillsammans, sätta stopp för. Vi måste fortsätta förstärka och utveckla arbetet mot hatbrott.

I vår omvärld ser vi hur diktaturstater och även demokratier tar lätt på mord av homosexuella, och också försämrar lagstiftningen. De senaste åren har utvecklingen emellertid gått åt rätt håll, men fortfarande är det kriminellt att vara homosexuell i 72 länder; i 14 länder ger det långa fängelsestraff och i 8 länder dödsstraff.

Vi har cirka 65 miljoner människor som befinner sig på flykt undan krig och förföljelser. I Sverige ska lagen ge asyl till den som känner välgrundad fruktan för förföljelse på grund av kön eller sexuell läggning. I stället ser vi hur Migrationsverkets beslut brister vad gäller rättssäkerhet. Vänsterpartiet har från första början starkt kritiserat den nyare, hårdare migrationspolitiken.

När reaktionära, rasistiska, homo- och transfobiska krafter flyttar fram sina positioner måste vi som står upp för alla människors lika värde göra mer.

När riksdagen röstade igenom den tillfälliga asyllagstiftningen, var det med vetskap om att den skulle göra det svårare för hbtq-flyktingar att få uppehållstillstånd. Genom den nya lagen avskaffas möjligheten att få asyl som "övriga skyddsbehövande", vilket drabbar hbtq-personer som flyr särskilt hårt.

När reaktionära, rasistiska, homo- och transfobiska krafter flyttar fram sina positioner måste vi som står upp för alla människors lika värde göra mer. Både för att främja hbtq-personers rättigheter runt om i världen, och för att Sverige ska bli en fristad för den som flyr undan homo- och transfobi. Vänsterpartiet kommer alltid att gå i bräschen i den kampen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är med vetskap om detta, om med- och motgångar, som Vänsterpartiet önskar att Sundsvall Pride 2018 blir en fest och hyllning till allas vår frihet att tryggt få leva med vem vi vill och att få vara den man är. När vi går i paraden på lördag, så gör vi det för att den tillfälliga asyllagen ska rivas, för att Sverige ska bli en fristad för den som flyr undan homo- och transfobi och ta ledartröjan för hbtq-flyktingars rättigheter. Vi ses i tåget.

Christiane Rüdiger, Vänsterpartiet

Hans Zetterkvist, Vänsterpartiet

Läs också:

C: Fri rörlighet i EU måste gälla oavsett sexuell läggning

► [+] Bohlin om Pride: ”Mina barn ska väl få växa upp i ett Sundsvall där alla accepteras för den de är?”

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel