Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

V: Vårdpersonal ska vilja och orka jobba kvar

Nu får Västernorrlands landsting 71 miljoner av de vårdmiljarder som Vänsterpartiet har drivit igenom i budgeten.

Vi vet att personalen sliter hårt inom vård- och omsorgsyrkena och att framför allt kvinnor blir sjuka av sin arbetsmiljö. Den trenden måste vi bryta och det brådskar.Enligt Sveriges kommuner och landsting behöver 85 000 nya undersköterskor anställas i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen till 2022.

För Plus-kunder: Lokalbrist gör att operationer stryks – kirurgen har 50 fastställda vårdplatser men bara golvyta för 46 sängar

Tre av de 4,7 miljarderna Vänsterpartiet fick igenom i budgeten har nu fördelats till ut till sjukvården i Sverige. Hur mycket varje område får styrs av antal invånare och landstingens olika behov.

Satsningen gör att landstingen kan förbättra personalsituationen, se över arbetsvillkor, erbjuda kompetensutveckling, öka bemanningen och utveckla arbetssätt för att vårdpersonal ska vilja – och orka – arbeta kvar inom hälso- och sjukvården.

Läs också: Hej då landstinget – hej Region Västernorrland

I vårdsatsningen ingår utöver dessa tre miljarder satsningar på förlossningsvård, psykisk hälsa och psykiatri, socialtjänstens arbete med barn och unga, tandvårdsbidrag, barnhälsovård och gratis gynekologisk cellprovtagning.

En bra och jämlik vård bidrar till ett samhälle där alla får chans att må bra och bli bemötta utifrån sina behov, inte bara de som har rätt kontakter och hög inkomst. Vänsterpartiets vårdmiljarder lägger en god grund för att vården ska finnas där när du behöver den och för en jämlik tillgång till vård över hela landet.

Isabell Mixter

Tvåa på Vänsterpartiets landstingslista i valet 2018

Läs också:

S: Nu bygger vi framtidens hälsocentraler med mindre stafett och mer patientfokus

C: Nära vård och dubbelspår är vägen framåt för Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel