Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaccinerade flickor till sjukhus

Två Sundsvallsflickor i en och samma klass fördes i går till sjukhus efter att de hade vaccinerats mot livmoderhalscancer. Båda drabbades av yrsel, illamående och tryck över bröstet.
– Alla vaccinationer kan orsaka reaktioner hos överkänsliga men vi har hittills gett omkring 15 000 doser av Gardasil bara i Västernorrland och ingenting liknande har skett förut, säger läkaren Carin Nilses.

Nu pågår vaccinationer i en rad olika skolor i länet. Skolhälsovården har ansvar för de ordinarie vaccinationerna, medan landstinget erbjuder något äldre flickor vaccinet genom sitt catch up-projekt.

– Min flicka fick sin spruta vid halv tio och vid 12-tiden blev jag uppringd av en lärare som berättade att hon inte mådde bra och låg i ett vilorum. Då hade en annan flicka redan hämtats av ambulans efter att skolan hade kontaktat sjukvården. Den flickan hade fått utslag och var yr och illamående, berättar en mamma.

När hon hade hämtat sin dotter upplevde hon att hon var riktigt dålig, varpå hon ringde sjukvårdsrådgivningen.

– De sa att jag skulle stanna bilen direkt och ringa efter en ambulans, berättar mamman.

På barnmottagningen togs det under dagen prover på båda flickorna, men enligt den mamma som ST pratat med ska samtliga värden ha varit helt normala.

– Men min dotter mår fortfarande inte bra och jag har pratat med den andra mamman som säger att hennes dotter inte heller har hämtat sig än.

De ansvariga för projektet ska nu ta reda på alla fakta kring det som hänt.

– Totalt i världen är 30 miljoner kvinnor vaccinerade och några verkligt allvarliga biverkningar har inte rapporterats. Samtidigt vet vi att det här vaccinet räddar liv, säger Carin Nilses.