Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad är hospice?

Hospice - vård i livets slutskede. Men långt ifrån endast boende för döende och inte ett ställe varifrån man inte kommer ut när man väl kommit in. Hospice är en särskild vårdform för personer med obotbara, dödliga sjukdomar.

Tanken är att patienterna ska få ett värdigt slut på livet. Patienter som kanske är för sjuka för vårdhem men ändå inte kan bli botade på ett sjukhus ska få vård i en alldeles speciell miljö.
I hospicetanken ingår inte bara omvårdnad av bästa sort, miljön är lika viktig. Boendet ska vara anpassat, så hemlikt som möjligt med plats för en anhörig att övernatta. Det ska ligga naturskönt så att patienterna får vacker utsikt och det ska finnas balkonger dit antingen säng eller rullstol kan tas.
Personaltätheten ska vara högre på hospice än andra vårdinrättningar, för att den svårt sjuke inte ska behöva lämnas ensam. Kompetensen hos personalen är också av yttersta vikt så att varje patient får rätt behandling. Eftersom det rör sig om döende patienter består behandlingen till största delen av smärtlindring och andra bekvämlighetsåtgärder.
En patient på hospice behöver inte vistas dygnet runt på vårdinrättningen. Vissa patienter kanske tas dit i särskilt svåra perioder av smärtor och andra symptom, andra för att anhöriga ska få några dagars avlastning, medan vissa helt enkelt vårdas de sista dagarna eller veckorna i livet.