Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad beror det på?

Annons

Jag har funderat över varför föräldrar och elever väljer friskolor?

Jag har väldigt bra insyn i en av Sundsvalls kommunala skolor. Där går elever från förskoleklass till och med åk 6. Skolan har relativt små klasser, det vill säga ingen klass över 26 elever. På skolan arbetar engagerad, utbildad personal. Lärarna är utbildade och har relevanta lärarlegitimationer. Det finns två speciallärare, SVA-lärare och skolsköterska. Det finns väl fungerande fritidsverksamhet, med utbildad personal, där eleverna har tillgång till verksamheten även under loven och under sommaren.

Utomhusmiljön bjuder på närhet till skog, olika lekplatser, fotbollsplan, basketplan med mera och är bilfri. När eleverna är ute på rasterna ser jag hur de leker tillsammans. Även de äldsta eleverna leker och får vara barn. Så jag uppfattar att de är trygga i sin miljö.

På schemat finns Elevens val där eleverna har möjlighet till extralektioner i idrott, slöjd och musik – förutom skolans övriga ämnen. Skolan har en aktiv Skol IF-verksamhet där elever som tidigare gått på skolan ställer upp på fritiden med idrottsaktiviteter.

Läxhjälp finns på schemat. Måltiderna som serveras är vällagade med ett stort utbud av grönsaker. De flesta elever har gångavstånd till skolan och sina kompisar. Det finns också ett stadsdelsbibliotek inne i skolbyggnaden där engagerade bibliotekarier tar emot och hjälper eleverna. Att låna och läsa böcker blir en naturlig del för eleverna, samt att möta människor i alla åldrar som besöker biblioteket.

Det finns alltså väldigt mycket som är bra med den här skolan, så varför väljer man då bort skolan till förmån för en friskola? Sett i en förlängning så kanske denna stadsdelsskola inte kan finnas kvar i den omfattning som är i dag. Jag hoppas att ni föräldrar tänker er för både en och sjutton gånger innan ni flyttar era barn.

Gammal nog att ha barnbarn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel