Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad får och vad bör vi säga?

Mats Svegfors, tidigare vd för Sveriges Radio och chefredaktör på Svenska Dagbladet, har kastat sig in i debatten om yttrandefrihet.

Han blandar emellertid ihop vad som får och vad som bör sägas.

På kulturplats i Dagens Nyheter skrev Svegfors på tisdagen att inga frågor bör "dödskallemärkas". Detta apropå den debatt som blev efter att P1 samhällsprogram Studio Ett fått mycket kritik efter att ha frågat Israels ambassadör i Sverige "vilket ansvar judarna har för antisemitismen". Frågan ligger i linje med en lång antisemitisk tradition av att påstå att judar har sig själva att skylla för hatet mot dem. Studio Ett har klart och tydligt bett om ursäkt och medgett att frågan var olämplig, vilket Svegfors alltså inte håller med om.

Det finns absolut en poäng med att journalister ställer tuffa, till och med kontroversiella, frågor. Det är en del av arbetet. Just genom att tillåta tuffa frågor tvingar vi också fram raka och klargörande svar. Ingen är betjänt av en journalistik som bara jamsar med och inte vågar ställa de brännande frågorna. Ändå måste man tänka på hur man som journalist ställer sina frågor.

Just det sätt på vilket frågan ställdes i Studio Ett – "vilket ansvar har judar…" – implicerar att gruppen judar faktiskt har ett ansvar. Frågan är inte OM utan i vilken grad de har sig själva att skylla. Den sprider vidare en sedan länge etablerad antisemitisk bild, därför är det en olämplig fråga att ställa. Ambassadören Isaac Bachmann gjorde rätt som valde att inte spela med.

Svenska judar har inget ansvar för hatet mot dem eller för Israels politik. Muslimer i allmänhet har inget ansvar för Islamiska statens perverterade tolkning av islam eller för al-Qaidas terrordåd. Och kristna ska inte behöva ta ansvar för att vissa katolska präster har förgripit sig på unga pojkar. Det är så självklart så att det knappt borde behöva sägas, ändå så måste det tydligen upprepas gång efter annan.

Journalistikens roll måste vara att klargöra hur saker och ting hänger ihop, inte att fördunkla och ge vidare spridning till myter och fördomar.