Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad hände med Sveriges bästa skola 2021?

Annons

Hösten 2014 presenterar barn- och utbildningsförvaltningen med Tommy Nilsson i spetsen stolt den nya strategin "Sveriges bästa skola 2021". Dokumentet ska tydliggöra de insatser och det arbete som behövs för att uppnå målet att ha Sveriges bästa skolor i samtliga mätningar i Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) öppna jämförelse år 2021. Som vanligt i presentationsmaterial av detta slag haglar flosklerna tätare än biltrafiken genom Sundvalls centrum en torsdagseftermiddag vid 16.30. Inget unikt i det men vad har egentligen hänt under de dryga 19 månader som gått sedan strategin fastställdes?

Fokusområden i strategin är värdegrund, ledarskap, organisation samt föräldrarnas syn på skolan och undervisningen och det vore verkligen intressant att få höra vilka förändringar som genomförts kring dessa. Det vi absolut inte vill höra är att det tillsatts någon ny tjänst i någon förvaltning någonstans som skall samordna och prioritera något arbete, för det är bara ett hån mot de stackars lärare som ännu inte är utbrända och sliter för att hålla näsan över vattenytan.

Det mest skrämmande kring kommunens hantering av skolan är den totala lärarbristen. En av orsakerna till detta är att man konsekvent tackar nej till behöriga sökande till de vakanta lärartjänsterna och sedan plockar in obehöriga ersättare som får hålla i undervisningen. Orsaken är att man inte vill matcha det löneläge som för närvarande finns, till exempel i Timrå kommun.

Som exempel finns i dag bara en behörig mattelärare på Vibackeskolans högstadium, vilket i sin tur innebär att merparten av elevernas betyg är undertecknade av rektorn själv, i stället för den lärare som satt betyget.

Så, Sundsvalls kommun, ta och vakna till nu:

• Sluta dribbla med siffror och slänga floskler till höger och vänster.

• Sänk interndebiteringen kring lokaler och ”övriga kostnader” som vi alla vet bara är en dold pengaflytt mellan verksamheter så att skolorna får en rimlig chans att genomföra sitt arbete.

• Minimera all administration och dokumentation. Det är bara till för att chefer och förvaltningar skall ha ryggen fri när det blir fel och kostar alldeles för mycket.

• Håll inte rektorer som gisslan. Ni vet lika väl som vi andra att de inte kan hålla budgeten för det är ju ingen budget, bara en orimlig siffra på ett papper utan koppling till vad något egentligen kostar.

Som det är nu får man ju skämmas för att bo i Sundsvall och jag skulle aldrig rekommendera någon med barn att bosätta sig här.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Uppgiven

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel