Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad krävs för att ni ska förstå att min 93-åriga huvudman är dement?

I februari 2013 blev jag god man för en äldre dam, i fortsättningen kallad huvudman, som drabbats av en hjärnblödning. Med åren har min huvudman som en följd av hjärnblödningen och demens blivit allt sämre och bor sedan en tid tillbaks på ett äldreboende.

Jag har de senaste åren skickat in ansökningar till överförmyndarkontoret om att göra uttag på spärrade konton för huvudmäns räkning utan läkarintyg och allt har fungerat bra ända tills nu när jag för ett tag sedan skickade jag in en ansökan till överförmyndarkontoret om att få göra ett uttag på huvudmannens spärrade konto för att betala räkningar. De krävde nu helt plötsligt ett läkarintyg på att min huvudman inte själv kunde skriva på ansökan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Därför skickade jag in ett läkarintyg daterat 1 september i fjol där det står ”nn har en demenssjukdom ….”, och eftersom jag inte hörde något från överförmyndarkontoret trodde jag att allt var frid och fröjd och väntade på ett godkännande. När jag kontrollerar varför det dröjer får jag till svar att det krävs ett speciellt läkarintyg där det finns en särskild ruta som skall kryssas i. Man har inte bemödat sig om att ge mig feedback på att mitt intyg inte godkändes, eftersom överförmyndarkontoret enligt handläggaren är en kontrollfunktion och inte en servicefunktion. Min huvudman har nu väldigt lite pengar på kontot och det kan bli problem att betala räkningarna vid kommande månadsskifte.

Vad kostar detta paragrafrytteri samhället? Hur tänker man när man begär att en läkare ska skriva ett nytt intyg med ett x i rätt ruta.

Jag kan bara beklaga att jag råkade ut för en handläggare som helt sakna ”bollkänsla” och ett praktiskt tänkande. Min huvudman är nu 93 år som jag blev god man för 4,5 år sedan eftersom hon råkat ut för en hjärnblödning. Redan där försvann mycket av hennes förmågor och jag har lämnat in ett läkarintyg på att min huvudman är dement, ändå krävs ett nytt intyg.

För Plus-kunder (från januari): Efter kritiken – tillsyn vid överförmyndarkontoret skyndas på: ”De har haft stora svårigheter”

Vad kostar detta paragrafrytteri samhället? Vi har en hårt ansträngd sjukvård och hur tänker man eller inte tänker när man begär att en läkare ska skriva ett nytt intyg med ett x i rätt ruta.

Förra året hade jag ett ärende för en annan huvudman som jag sökte ekonomiskt bistånd för och där krävde man också någon form av läkarintyg. När jag talade med en sjuksköterska om detta menade hon att ”läkare har viktigare saker att syssla med” varpå hon fick telefonnumret till handläggaren som krävde läkarintyget, sedan hörde jag inte ett ljud om intyg.

För Plus-kunder (från april): Gode män i Sundsvall rasar mot inkompetens och sänkta löner: "Nu är det krig"

Måste det brinna för personal inom sjukvården för att få personalen på överförmyndarkontoret att förstå att min 93-åriga huvudman är dement?

För några veckor sedan kom ett mejl från överförmyndarkontoret att man har 200 i kö som behöver god man och att man vill att man skall åta sig fler uppdrag. Ska man lyckas få gode män till så många får man nog tänka om från att vara kontrollfunktion med paragrafrytteri till att vara en kombinerad kontrollfunktion och servicefunktion med ett praktiskt tänkande.

I brevet med anmodan att skicka in ett läkarintyg fick jag med två andra dokument från överförmyndarkontoret med personnummer i ett ärende som inte alls berör mig – hur är det med sekretessen?

C

Läs också:

Jag tar hellre en varm hand än en dator när jag blir dement

Min dementa hustrus kliande hårbotten blev en symbol för eländet i demensvården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel