Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad ska vi till hamnen att göra?

Det är intressant att följa debatten som råder beträffande antalet filer för genomfartstrafiken i stan. Jag ställer mig väl ganska neutral i sakfrågan, men argumenten som förs fram leder till en del funderingar.

Att till exempel tro att trafiken genom stan kommer att minska genom att försämra framkomligheten känns väldigt naivt. Den kommer eventuellt endast att delvis förflyttas till diverse smågator, med en ökad trafik där i stället som följd. Vill man minska trafiken så måste man se till att det blir ekonomiskt fördelaktigt och effektivt att åka kollektivt. Inte som nu, att det i stort sett är billigare att åka ensam i sin bil.

Att "knyta ihop” staden med vattnet/hamnen är ett annat argument för att göra gamla E4 smalare. Men säg mig, vad ska vi till hamnen att göra? I 30-40 år har det pratats visioner om hamnkvarter där flanerande människor njuter av närheten till vattnet på de många småcaféerna. Vad har hänt? Vi har haft asfalts- och grusytor fulla med bråte och skrot eller parkeringar för bilar. Inte ens en park, ett grönområde eller en strandpromenad har lyckats produceras på flera decennier. Tillåt mig tvivla på de styrandes ”visioner”.

Dessutom känns det i den här staden som att varje vision eller stadsplan kan vräkas över ända så fort något större företag ställer krav. Likt Petersvik, där stadsplanens grönområde hastigt och lustigt ändrades till industriområde för att krav framfördes om en containerterminal, nära stan. Då dög ingen gammal, redan förstörd kustmark. Jag tror därför att det är mer troligt att vi ser en industribyggnad på södra kajen, än parker och caféer. Ingen vore dock gladare än jag om jag hade fel.

Nej, de enda som inom överskådlig framtid kommer att ha nytta av en smalare genomfart är de som bor i husen intill gamla fryshuset, men det är kanske där de styrande bor? Uppenbarligen bor de i alla fall inte i Petersvikstrakten.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Jan Nordin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel