Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad vore Ku Klux Klan utan kåpor?

En krönika som handlar om vad det egentligen är att vara svensk publicerades en morgon på nätet i Ica-Kuriren, en snäll livsstilstidning med huvudsakligen mogen kvinnlig läsekrets. Tre timmar senare trängs fyra fem hundra hatiska, ibland hotfulla, inlägg i kommentarsfältet. Somliga handlade inte om krönikan, utan om muslimers fruktsamhet och halalkött i Ica-affärer med mera.

Vad har hänt? Var hela läsekretsen plötsligt sverigedemokrater?

Läs också: Svårt att finna en riktig ”svensk” [Mazettis krönika i Ica-Kuriren]

Ett klassiskt exempel på en organiserad nätmobb, och det kan drabba var och när som helst. Det visade sig att flera välkända järnrörssajter och främlingsfientliga bloggar varit på bettet redan samma förmiddag och uppmanat sina läsare att reagera genom att höra av sig till Ica-Kuriren. De har ryckt ut meningar ur krönikan, vrickat till dem och citerat. Anhängare har reagerat lydigt.

Ingen av kommentatorerna diskuterar frågan som ställdes: Vem är svensk, när blir man det och hur?

Det handlar om hur jag hatar allt svenskt. Det är överraskande för en kvinna som hela sitt liv spelat svensk folkmusik, undervisat i svensk litteratur och till och med har folkdräkt… Man eldar på med blandade förolämpningar, typ; batikhäxa, klimakteriekärring och pissjävla idiot och frestar med att lägga ut mina mejluppgifter, adress, telefonnummer och utdrag ur min deklaration. Alla inlägg är anonyma. På natten bankar någon på mitt hus.

Ett par dagar senare upptäcker den SD närstående sajten Avpixlat diskussionen och eldar på. Alla inlägg är fortfarande anonyma, men jag gör ett experiment och går in och protesterar under eget namn. Stor förvirring, inte kan det vara hon på riktigt? Ta genast bort!

Jag gör ytterligare fem försök under eget namn. Fyra försvinner omgående, fortast går det när jag besvarar kommentaren: "Välkomna till Avpixlat, här är det högt i tak och här får ni veta Sanningen!"

"Skitsnack, ni plockar ju genast bort kritiska kommentarer!" skriver jag och den kommentaren försvinner inom tio minuter. En närmast nordkoreansk censur råder. Det är meningen att alla som går in på sajten ska känna att de hör till en liten förföljd sekt och att ALLA tycker likadant.

Sen börjar Flashback i sin speciella stil. Först tjatar man på varandra och frågar om ingen har någon dynga om mig. Man hittar ingenting, så man börjar hitta på själv. Skapar en skvallertråd där det påstås att jag varit i Afrika och köpt sex – så vidrigt ful som jag är vill ju ingen normal man ha mig. "Jag såg henne på hotellet, asfull i baren med en svarting under var arm." Ett trettiotal inlägg i samma stil (fritt uppfunna förstås, men vem vet vad som fastnar?)

I detta sammanhang är det skönt att inte vara för ung och vacker och därmed reta trollen till bisarra sexfantasier och hot om gruppvåldtäkt. Och allt är anonymt. Vad vore Ku Klux Klan utan kåpor?

Men det finns ljuspunkter också. Ica-Kurirens läsekrets reagerade långsammare, men skrev sedan närmare tiotusen "gilla" vid min krönika på Ica-Kurirens Facebooksida (att jämföra med järnrörssajternas cirka 1000). Till min egen mejladress kom cirka tio hatmejl – men hundra sympatimejl. Folk ringde och tackade och skickade blommor.

Det gäller att komma ihåg att minst nio av tio svenskar INTE sympatiserar med näthatet. Inte ens sverigedemokraternas väljare är nödvändigtvis främlingsfientliga och/eller rasistiska – de kan vara vanliga svenska väljare som börjat oroa sig för sin framtid i ett allt turbulentare Europa. Det är dags för alla partier att ta den diskussionen med sina väljare, inte bara lämna walkover.

Anonyma hot, hat och förtal är inte en mänsklig rättighet och dessutom är det straffbart med upp till två års fängelse. Näthatet kan bara en utveckling av den digitala tekniken rå på. En vacker dag kommer man att kunna rycka kåporna av trollen.

Tack för era åsikter. Vi har nu stängt kommentarstråden. /Magnus Erixon, politisk redaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel