Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vädjan till riksdagsledamöter i Allianspartierna:Rösta för en bättre sjukförsäkring

Vi vädjar till de riksdagsledamöter i Allianspartierna som har gjort uppror mot den omänskliga sjukförsäkringspolitiken - visa att ni menar allvar. Rösta den 16 december

för den motion som skyndsamt vill stoppa alla utförsäkringar enligt fasta tidsgränser och i stället göra individuella bedömningar.

Ett bifall av motionen ger nytt hopp åt tiotusentals sjuka som behöver lång tid för att läka och återfå hälsa och arbetsförmåga. Det stoppar ett system som har förvärrat situationen för många som på grund av svår sjukdom eller sviter efter skador och funktionsnedsättningar är helt oförmögna till arbete. Följ ert samvete den 16 december och rösta för ett nödstopp av utförsäkringarna.

Vi vädjar också till er att på sikt ta ansvar för en hållbar sjukförsäkring och inte nöja er med kosmetiska förändringar. Det räcker inte att slipa av kanterna, som ledarna för C, FP och KD säger sig vilja, eller titta på enstaka detaljer med förstoringsglas, som socialförsäkringsminister Ulf Kristersson uttrycker det. Felet sitter inte i detaljer eller i att enstaka individer har kommit i kläm, som regeringen gör gällande. Felet sitter i själva systemet, som grundar sig på tron att så gott som alla sjuka klarar någon form av arbete.

Vi vädjar till er att stoppa det misslyckade experimentet att skicka dokumenterat svårt sjuka människor till arbetsförmedlingen. Bara några ynkliga procent av dem som utförsäkrades vid årsskiftet har kommit i jobb på den reguljära arbetsmarknaden och över hälften av dem som skickades till arbetsförmedlingen var i september tillbaka hos försäkringskassan – oftast med ytterligare försämrad hälsa på grund av ekonomisk stress och oro för framtiden.

Experimentet har visat att det inte är arbetsförmedlingen som kan lösa sjuka människors hälsoproblem, det är sjukvården. Sjukvårdens brister måste inventeras och lösas. Satsningar måste göras på adekvat, individuellt inriktad rehabilitering, även för i dag eftersatta grupper. Det är den enda effektiva vägen tillbaka till hälsa och tillbaka till arbetsmarknaden.

Våga rösta för förslaget att stoppa de förgörande sjukförsäkringarna. Sjuka människor måste ha rätt att vara sjuka utan ständig oro för sin försörjning.

Gertie Gladnikoff

Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt

Styrelsen för Parkinsonförbundet

Gun Alm

Sveriges Fibromyalgiförbund

Anna-Karin Eklund

Vårdförbundet

Bert Magnusson

Nackskadeförbundet

Lisa Forstenius

Riksföreningen för ME-patienter

Töres Theorell

Professor emeritus och stressforskare

Christer Hogstedt

Gemensam Välfärd Stockholm

Inger Efraimsson

Före detta ordförande Försäkringskassan

Elisabeth Petersson

Centerpartiet Tranemo kommun

Lars U Granberg

Riksförbundet Cystisk Fibros

Gunilla Bring

Försäkringsmedicinska läkarkollegiet

Sören Selinder

Mun- & Halscancerförbundet

Bengt Järhult

Distriktsläkare

Göran Söderlund

Rådgivare sjukförsäkringen

Brith Aspenlind

Fri skribent

Maria Werme

Nätverket Slussa

Stefan Sturesson

Kommunpolitiker Kristdemokraterna Västerås

Rune Blixt

Nätverket Utsatta Höjer Rösten

Jenny Fjell

Läkare inom psykiatrin/Nätverket Resurs

Tomas Alsbro

whiplashinfo.se och skadeportalen.se

Ronny Mattsson

Kamratföreningen Vänkraft

Bernth Olofsson

Arbetsförmedlare

Uno Billmark

FUSIG

Ingemar Färm

Solidaritetsuppropet och ordförande i Svenska Migränförbundet Förbundet Blödarsjuka i Sverige

Thord Carlsson

HSO Västernorrland och kristdemokratisk kommunpolitiker i Sollefteå

Eva Jorendal

Föreningen Stopp

Inge Sandin

Handikappföreningarna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel