Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga anta utmaningen – ät växtbaserat i november

Victor Hugo skrev att en sak är starkare än alla världens samlade arméer – en idé vars stund har kommit. Att sluta konsumera andra djurs kroppar och kroppsvätskor är precis en sådan tanke.

Avfärda mig inte som naiv. För bara 150 år sedan ansågs det absurt att motsätta sig slaveriet. För 100 år sedan hånlogs det åt tanken på kvinnlig rösträtt. För 50 år sedan kämpade svarta för att få samma juridiska rättigheter som vita och för 25 år sedan trodde många att homosexualitet var en sjukdom.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar

Det finns flera synnerligen starka skäl för att bli vegan. Det är en livsstil som verkligen gagnar dig, djuren, miljön och världen. Du minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer, speciellt tarmcancer. Varje år dödas över 80 miljoner djur i livsmedelsindustrin i Sverige. Det måste inte vara så här hemskt. Genom att äta veganskt bidrar du till en hållbarare och mer rättvis livsmedelsproduktion i världen.

Den första november firas den internationella vegandagen. Det är ett gyllene tillfälle att börja prova helvegetarisk mat. Våga anta den sporrande utmaningen att äta veganskt i november!

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel