Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga ta debatten

Jag kunde inte besöka Gamex i år eftersom det, intressanta spel åsido, kändes sådär roligt att strutta runt höggravid på ett mässgolv. Men jag ska inte klaga. Det fanns nämligen dem som inte var välkomna alls till Gamex. Åtminstone inte som utställare. I kölvattnet efter mässan pratades det nämligen mer om vilka som fick komma respektive vilka som inte fick komma, än de faktiska spelen. Redan nu vill jag dock poängtera att jag inte är någon anhängare av Piratpartiet som politiskt parti och min inställning till piratkopiering är att vi ska betala för oss. Punkt slut. Däremot tycker jag att Gamex skötte hela ärendet bedrövligt dåligt.

I grunden var det nämligen inget problem att Piratpartiet skulle finnas med på mässan. Plats var bokad sedan länge, avgiften var betald och det var långt ifrån någon hemlighet att det lilla, lila partiet skulle finnas representerade på golvet. Tvärtom. Partiet fanns både med på affischer samt var utlovad en föreläsning på 45 minuter. Allt var klart tills det bara återstod några dagar innan mässtart. Då kontaktades Piratpartiet av oroliga arrangörer. Plötsligt befarades det att Piratpartiet skulle prata politik på mässan och det var inte alls välkommet. Piratpartiets partiledare Anna Troberg har i ett debattinlägg på SVT Debatt utvecklat sitt resonemang om att det knappast kan komma som en överraskning att ett politiskt parti vill prata politik. Det är liksom poängen. Och det kan knappast vara chockerande för mässans ansvarige Björn Wengse. Som dock ändå valde att porta Piratpartiet från mässan med motiveringen att det är ett parti som skapar oro för våra utställare och sprider kontroversiella åsikter. Läser man mellan raderna och tolkar in andra faktorer är det lätt att fundera över vilka påtryckningar Gamex fått från övriga utställare. Starka samarbetspartner som Microsoft, Nintendo, Sony, Activision, EA och alla andra spelgiganter är naturligtvis inte speciellt förtjusta i Piratpartiets agenda och en spelmässa utan dessa aktörer är inte så mycket att ha. Och då var det förmodligen viktigare för Gamex att hålla sig på god fot med spelgiganterna snarare än ett politiskt parti. Frågan är dock vad det kommer kosta i längden.

Reaktionerna efter Piratpartiets portning blev nämligen hårda där beslutet att porta ett politiskt parti, men tillåta ett annat i form av SSU togs inte emot speciellt bra. I synnerhet inte med tanke på att även SSU vill avkriminalisera ickekommersiell fildelning. Svävande intervjusvar från de ansvariga när de grillades av journalister samlade knappast bonuspoäng och vissa spelsidor valde till och med att helt bojkotta mässan på grund av den tvivelaktiga portningen. Vill man bygga sig ett starkt varumärke som spelmässa gäller det att ha journalisternas stöd och förtroende. Där har Gamex en hel del att jobba med inför en eventuell mässa nästa år. Och när det gäller piratkopieringsdebatten så är det i alla situationer bättre att ta debatten än att tiga ihjäl den. En paneldiskussion mellan Piratpartiet och representanter från spelbranschens olika håll och kanter skulle vara fantastiskt intressant att lyssna på. Piratkopieringen kommer inte att försvinna bara för att dess förespråkare stängs ute från olika forum. Våga ta debatten istället för att falla för påtryckningar!