Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våga ta ställning!

Du som hängde på ”din student” alkohol kanske ska tänka till lite extra inför midsommar. Ska du langa då också?

Om du köper ut till ditt barn eller ditt yngre syskon är du med under hela kvällen eller hela helgen och skyddar den unge från negativa konsekvenser av alkoholen? Genom langning tar du ansvar för en annan människas hälsa och uppvaknade dagen efter. Du kanske själv inte mår så bra och att då ta hand om någon som mår lika dåligt är inte den bästa situationen.

Visst ska det kunna var fest och glädje men det går att njuta av samvaro utan att dricka alkohol. Staten tar ansvar för att vi ska ha goda, festliga alternativ genom att sälja alkoholfria drycker på Systembolaget. Och det har många unga upptäckt och också många vuxna. De alkoholfria alternativen säljer som aldrig förr! Unga människor som väntar barn dricker alkoholfritt och fortsätter att göra det även som föräldrar. De har ett sätt att umgås utan alkohol som passar för alla: de som kör, de som har små barn och tonåringar och de som faktiskt tagit ställning för ett nyktert liv.

Vi ska sluta klaga på unga: det är vuxna som langar och som är ansvariga för några enstaka ungas fylleri. Mest trist är de få som dricker, dricker mycket och får allvarligare skador. Så försök att ha ett nyktert midsommarfirande för alla, med alla och vakna med ett gott samvete!

IngaSara

medlem i MHF och Föreningen Fruktdrycker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel