Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågar judar bo kvar i Sverige?

På senare tid har allt fler judar börjat ifrågasätta om de har en framtid i Sverige och Europa.

Annons

Detta efter en rad uppmärksammade attacker och en allmänt upptrappad situation där hot och hat har blivit vardag för judar, också i Sverige. Priset för att vara jude i Europa börjar helt enkelt bli för högt.

Helgens terrordåd i Danmark riktade sig – precis som attackerna i Frankrike nyligen – dels mot yttrandefriheten (i Frankrike mot satirtidningen Charlie Hedbo, i Danmark mot konstnären Lars Vilks), dels mot till synes slumpmässigt utvalda judar (i Frankrike en kosher-butik, i Danmark mot synagogan i Köpenhamn).

Antisemitism – hatet mot judar – har en mycket lång historia i Europa och i världen. Redan före vår tideräkning förföljdes judar på grund av sin tro, men antisemitismen fick senare rejält fäste och var länge en stapelvara bland kristna som menade att det var judar som dödade Jesus. Hatet mot judar drevs till sin spets i Tyskland, och dess lydstater, under 1930- och 1940-talet då sex miljoner judar avrättades i vad Hitlers regim kallade "den slutgiltiga lösningen".

Efter 1945 fick världen ett brutalt uppvaknande och antisemitism blev något skamligt. Men tiden går och minnet bleknar. I takt med att allt färre med egna minnen av de fruktansvärda händelserna finns kvar så har antisemitismen de senaste decennierna åter växt. Ofta i muslimska miljöer där kritik och hat mot Israel allt för ofta slår över i kritik och hat mot judar; också mot judar som lever i Sverige och naturligtvis inte har någonting att göra med Israel eller landets politik.

Situationen har gått så långt att många judar slutat bära kippa eller andra symboler som avslöjar vilken trosuppfattning bäraren har, eftersom detta utgör en risk.

Det är bra att statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Anders Ygeman nu är tydliga med att vi i Sverige har ett problem med antisemitism. Även om också Göran Persson förtjänstfullt lyfte judarnas utsatta situation så har det har varit lite si och så tidigare, till exempel uttalade sig Malmös – den kanske värst drabbade staden i Sverige – tidigare kommunalråd Ilmar Reepalu mycket tveksamt om den judiska gruppens oro. Han talade om att judiska församlingen i Malmö var "infiltrerad" av Sverigedemokrater med syfte att driva ett hat mot muslimer och att antisemitismen blåses upp av den "israeliska lobbyn". Med en sådan politiker vid makten är det kanske inte konstigt att judar inte känner sig trygga i Malmö.

Nu måste det gås från ord till handling. Frågan är akut och mycket mer måste göras för att trygga alla människors rätt att få utöva sin religion – oavsett det handlar om judar, kristna, muslimer eller någon annan tro – i fred.

Annons