Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägen framåt för ett ökat nordiskt samarbete

Nordiska rådet har i över 60 år arbetat för samarbete och solidaritet mellan våra nordiska länder. Det är ett viktigt arbete som bygger på att vi har en gemensam arbetsmarknad, samarbete mellan offentliga myndigheter och ett ständigt pågående arbete för att reducera gränshinder.

På Nordiska rådets senaste session i Oslo hade vi en bra diskussion om gränskontroller. Det är viktigt att frågan diskuteras eftersom kontrollerna påverkar våra länder - och framför allt Öresundsregionen.

Vi socialdemokrater hoppas att gränskontrollerna inte ska vara långvariga. Samarbete kring denna fråga blir extra viktigt om EU inte lyckas att ta sitt ansvar i den pågående flyktingkrisen. Vi socialdemokrater menar att omvärlden måste visa på medmänsklighet och hjälpa till att hantera och mildra denna svåra flyktingsituation. Om de gemensamma besluten som nu är fattade inom EU inte hålls, då måste våra ministrar föra samtal och hitta lösningar. Dialogen är nödvändig – både bland statsråd och inom Nordiska rådet.

Läs också: Föreslår nordisk förbundsstat

Läs också: Mobilskadade foster och chemtrails – riksdagsmannen slösar resurser på rent hittepå

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Den nordiska välfärdsmodellen bygger på att vi solidariskt betalar skatt. Det har skapat goda, stabila och trygga välfärdssamhällen. Nyligen har det avslöjats att många välbeställda personer runt om i välden, även i Norden, har gömt undan pengar i skatteparadis för att undkomma skatt. Vi socialdemokrater i Nordiska rådet vill arbeta för att bekämpa skatteflykt. Vi uppmanar de nordiska regeringarna att samarbeta och motverka skatteflykt – samt driva frågan i internationella sammanhang.

På sessionen behandlades även ett medlemsförslag från Socialdemokraterna om arbetsvillkor och flygsäkerhet. Det är ett viktigt förslag som går ut på att vi vill uppmana de nordiska regeringarna att utreda om de ändrade arbetsvillkoren inom flygbranschen är ett hot mot flygsäkerheten. Åsikterna på sessionen gick isär, men efter en omröstning kunde vårt förslag antas.

Socialdemokraterna lade även fram flera nya medlemsförslag. Förslagen handlar bland annat om hur våra länder kan arbeta för att uppfylla internationella klimatmålsöverenskommelser, ökat samarbete för att minska matsvinn, kunskapsutbyte om hur skolor kan integrera flyktingbarn på bästa sätt, jämlik hörselvård inom Norden samt forskningssamarbete och åtgärder för att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Socialdemokraterna vill fortsätta jobba för ett ökat nordiskt samarbete. Tillsammans är vi starkare.

Phia Andersson

Ordförande för Socialdemokraterna i Nordiska rådet

Eva Sonidsson

Socialdemokratisk ledamot Nordiska rådet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel