Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägen som delar staden i två läger – debatten om gamla E4 rullar på

Så var 2015 för gamla E4:

2015 var året som den gamla E4 genom Sundsvall hamnade i händelsernas centrum. Av den hårda anledningen att den blev bortvald. För efter Sundsvallsbrons öppnande var trenden tydlig: trafiken genom Sundsvall minskade rejält.

I november kunde ST berätta att det finns stora planer för gamla E4, eller rättare sagt väg 562 från järnvägsstationen till trafikplats Skönsberg, som ska bli stadsgata. Några av förändringarna är att vägbanorna ska smalnas av, hastigheten föreslås sänkas till 40 kilometer i timmen, Tivolibron ska renoveras, inte bytas ut, och en motorvägsfil tas bort.

– De här förändringarna gör vi inte för att försvåra för bilisterna. Vägen ska dimensioneras om från att vara en Europaväg till stadsgata och den ska integreras med staden på ett bättre sätt. Dessutom ska luftmiljön bli bättre, sade projektledaren Bengt-Erik Eriksson till ST då. …

Motormännen rasade mot beslutet om färre körfält och Matforsbon Rikhard Tiittanen upprättade en protestlista mot planerna. En lista som i skrivande stund har nära 4 800 underskrifter.

Så blir 2016 för gamla E4:

Även om det inte kommer att ske något stort av själva vägen under det kommande året så kommer det att snackas om den. När vi nu går in i det nya året är den ett hett diskussionsämne och vi är övertygade om att den kommer att fortsätta debatteras och diskuteras under hela 2016. Detta oavsett i vilken ringhörna man står – för det är onekligen så att planerna på dess förändring delar folket i två läger.

I januari planerar moderaterna med Gunilla Molin i spetsen för en manifestation för att få till en ändring. Under året kommer nya samråd att fortsätta för att ta fram den slutgiltiga vägplanen. Då kommer det definitiva svaret på kärnfrågan om hur många filer som det ska finnas på den gamla Europavägen.

Trafikverkets förhoppning är att förvandlingen från Europaväg till stadsgata ska kunna sättas i gång i juni 2017. Ombyggnationen ska sedan vara klar årsskiftet 2018 och 2019. Men det finns alltså all anledning att tro att den här gatan är på tapeten hela vägen fram till dess ...