Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Väginvesteringar glädjer barnen i Sidsjö

Sidsjö fastigheter och Sundsvalls kommun planerar att satsa 15 miljoner kronor på att förbättra trafikmiljön i området.

– Området har växt och dagligen är det 1 000 personer som arbetar eller går i skolan i området, säger Hans Bark, delägare i Sidsjö Fastigheter AB.

Det är fredag morgon och förskolan i Montessori är på väg till utflykt.

– Det är bra om det görs något åt trafiksituationen, säger förskolelärarna Carina Winlöf och Mikael Wallentin.

Tanken är att förbättra både framkomligheten och säkerheten.

– Det är också till glädje för de närboende i området, säger Hans Bark.

Den viktigaste förändringen är att området i framtiden med bil bara ska kunna nås från Sidsjövägen. Infarten från Branta Vägen och in på Artur Engberg väg ska stängas för genomfartstrafik i höjd med fotbollsplanen.

– Det är bara ambulans och räddningsfordon som får åka där i framtiden, säger Hans Bark.

Sundsvalls kommun och Sidsjö Fastigheter är på väg att teckna ett exploateringsavtal som innebär satsningar på 6,5 miljoner kronor, där kommunen betalar 4 miljoner.

Pengar som ska användas för en rondell ute vid Sidsjövägen. Dessutom kommer bron över Sidsjöbäcken att förbättras, liksom parkeringen vid den gamla grindstugan strax efter bron.

Vidare handlar det om att göra en gång- och cykelväg längsefter Artur Engbergs väg.

Förutom dessa satsningar och exploateringsavtal med kommunen planerar också Sidsjö Fastigheter på kraftiga förbättringar av befintliga vägar inne i själva området. Kommunen säger att det är på så kallad kvartersmark. Det innebär att det är markägaren och inte kommunen som står för kalaset.

– Men det är väldigt mycket pengar, upp mot nio miljoner, det handlar om och vi tycker det är skäligt att kommunen bidrar då det är en så omfattande skolverksamhet i området, säger Hans Bark.

Förutom förbättringar runt Paviljongvägen och Växthusstigen handlar det också att göra en ny väg på baksidan upp mot hotellet och det blivande plusboendet med 42 lägenheter.

– En väg som vi redan kallar för Hakan Ahlberg väg och vi hoppas också att det kan blir det officiella namnet när kommunen tar beslut, säger Hans Bark.

Hakan Ahlberg var arkitekt inför bygget av det anrika sjukhusområdet på 1940-talet...