Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbehövlig välfärdskampanj

Under vintern 2013 knöts ett antal nätverk i de tre största städerna, som var engagerade i välfärdsfrågor, ihop för att samordna sitt arbete och sprida det över landet. Ett femtontal andra nätverk har på det viset gått samman och också dragit till sig fackliga organisationer, politiska partier, andra organisationer och enskilda. Syftet är att lyfta frågorna om den gemensamma välfärden inför valet 2014, utifrån en gemensam, politiskt och religiöst fristående plattform. Bakgrunden är oron för en alltmer urholkad gemensam välfärdssektor, där nedskärningar, utförsäljningar till privata aktörer, avreglering av snart sagt varje område inom välfärd och infrastruktur bidragit till sämre och dyrare verksamheter och en skenande ojämlikhet. Klassklyftorna ökar. Bara under de senaste sju åren har statens inkomster minskat med runt 87 miljarder enbart genom jobbskatteavdrag, som gynnat de med högst inkomster, vilket bidragit till de ökade inkomstklyftorna – samtidigt som nedskärningar drabbat en alltsedan mitten av 90-talet redan hårt nedbantad offentlig sektor. Undersökningar i Sverige och andra länder visar, att i ett samhälle med stora klassklyftor mår alla sämre – tom de mest välbeställda.

Så, då är det ju en självklarhet, att inte trampa vidare på den väg som bär mot ständigt ökande skillnader mellan olika grupper i samhället. Att fortsätta ge mer till de som har mest bidrar inte ens till ökad konsumtion – vilket skulle ge fler jobb, enligt den styrande majoriteten – utan till ökat sparande och/eller/ spekulation. Knappast jobbefrämjande.

Om satsningar i stället gjordes, där de verkligen behövs – inom skolan, förskolan, sjukvården, äldrevården, där behoven är verkliga och skriande – så skulle alla gagnas av det: personalen inom de berörda områdena, våra barn i skolor, förskolor och fritidshem, de gamla, sjuka och alla i behov av omsorg och socialt stöd. Genom fler i jobb – i sig en vinst för samhället – skulle stressen och en orimlig arbetsmiljö för de arbetande radikalt minska och välutbildad och engagerad personal orka stanna inom sina jobb, där de så innerligt väl behövs.

Alla som medverkar, aktivt eller genom att stötta uppropet på sociala media, närs av en övertygelse, att samhället kan och måste förändras, bort från det alltmer spridda och förhatliga kundtänkandet i alla verksamheter, till ett medborgartänk, en humanism baserad på allas lika värde och att samhällets omsorger ska beslutas utifrån behov, inte vinstintresse.

Stöd uppropet Välfärdskampanjen, kom till centrum i Sundsvall lördag den 21, där en manifestation kommer att äga rum.

Lokala nätverket för välfärdskampanjen genom Eva Rudström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel