Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välbesökt luciamarknad i Kälen

Den första vintermarknaden i Kälen lockade 600 besökare, vilket måste betecknas som en succé med tanke på att byn bara består av ett 60-tal hushåll.
Det är ett jädra go i byn, säger Siv Olsson, en av arrangörerna.

Luciamarknaden på den gamla dansbanan i byn Kälen, mellan Torpshammar och Naggen, arrangeras av byns sanna eldsjälar.

Det är nästan någon från varje hushåll som hjälper till med arrangemanget, och inkomsterna går till bygdegården som håller på att renoveras, berättar Siv Olsson.

Förutom att besökarna kunde åka på slädturer med häst, bjöds det ut hantverk och kolbullar.

Människor gick man ur huse för att umgås, få lite försmak av julen och kanske köpa en och annan hemmagjord julklapp.

Kälen har ju varit en av många avfolkningsorter där affären har stängt och jobben har försvunnit. Men tack vare att byn på senare år har fått en del nya invånare, och eftersom det finns många duktiga eldsjälar, så lyckas man med ett sådant här arrangemang, säger Johnny Clark som är uppvuxen i Kälen.

Under den gångna helgen var 25 knallar på plats.

Det här är den första vintermarknaden, men det kan hända att det blir fler eftersom det blev en så god stämning och det finns så mycket fint hantverk. En drivande kraft här är Bosse Nordin som är ordförande i Bygdegårdsföreningen, säger Siv Olsson.

Och hon understryker att det inte är något fel på initiativrikedomen.

Vid midsommar hade vi en medeltidsmarknad som lockade hit ett tusental besökare och så har vi haft allsångskvällar, berättar hon.