Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldet bland äldre ökar

Kunskaperna måste öka när det gäller våld bland äldre.
– Människor lever allt längre och de bor ofta hemma. Så länge det inte finns bot mot demens kommer våldet att öka, säger Barbro Westerholm, läkare, riksdagsledamot och före detta generaldirektör för Socialstyrelsen.

Efter Folkpartisten Barbro Westerholms motion om en nationell handlingsplan gällande våld bland äldre kom regeringen med ett tillkännagivande 2014. Den planen omfattar äldreomsorgen men inte rättsväsendet och där behövs det också mer kunskaper.

Barbro Westerholm tror att mörkertalet är mycket större än vad vi kan ana.

– Man pratar om mäns våld mot kvinnor men det här handlar om något helt annat. När sjukdom kommer in i bilden, inte minst demens kan både den sjuke och partnern bli våldsamma. Partnern kan bli så trött på att vara anhörigvårdare så att det brister och det måste vi ha ögonen på.

Forskningen inom området är också bristfällig.

– Det gjordes en omfångsundersökning år 2000 i Umeå. Då uppgav 13 procent av männen och 16 procent av kvinnorna i åldrarna 65 år och uppåt att de hade varit utsatta för olika typer av trakasserier, kränkningar och fysiskt våld. Då handlade det även om finansiellt våld, vilket kan uppstå när barn vill åt föräldrarnas pengar.

Som tidigare ordförande i pensionärsorganisationen SPF höll Barbro Westerholm i ett seminarium om våld bland äldre.

– Det är ett folkhälsoproblem men man talar inte om det. Under seminariet ställde ingen frågor men efteråt kom enskilda medlemmar fram och berättade om egna och andras upplevelser och kommer det upp till ytan går det att förebygga.

I Nederländerna och i Norge har de en telefonjour dit man kan ringa om man själv är drabbad eller om det finns misstankar om att allt inte står rätt till.

– Varje kommun måste sätta sig in i frågan och ha en strategi för hur man förebygger och hjälper. Det ska också finnas någonstans dit man kan gå med sin misstanke. Ofta har de här personerna redan en insats som hemtjänst eller annat och då kan de hålla ögonen öppna.

Enligt Barbro Westerholm är det även viktigt att allmänhetens kunskaper ökar.

– Det är dolt och det är förfärligt även om det är ytterst sällan att det går så långt så att någon blir dödad, säger Barbro Westerholm.

Läs även:

Åldringarna som dödade sina fruar

Det krävs en by vid demens