Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldet härskar i hela Kongo-Kinshasa

Samtidigt som larmen närmast haglar om våldet i Kongo-Kinshasa, meddelade FN på tisdagen att mer än 30 000 människor i Kongo-Kinshasa av säkerhetsskäl ska förflyttas från landets östra delar.

Godtyckliga avrättningar, massmord, tortyr och våldtäkter.

Rapporterna om situationen i det jättelika landet Kongo-Kinshasa är ingenting annat än en studie i fasa.

På tisdagen konstaterade FN-chefen Ban Ki-Moon att båda sidor i konflikten ligger bakom våldet, det vill säga både regeringsarmén och upprorsstyrkor trogna rebelledaren Laurent Nkunda som säger sig strida för landets tutsiminoritet.

FN-chefen grundade sin slutsats på en 28-sidig rapport som omfattar perioden juli till november – alltså också de senaste månaderna då inbördeskonflikten intensifierats kraftigt. Rapporten till FN:s säkerhetsråd är en dyster läsning och Ban Ki-Moon konstaterar att människorättsläget i Kongo-Kinshasa är ”djupt oroande”.

En annan rapport presenterades av den USA-baserade organisationen Human Right Watch (HRW) och är inriktad på de övergrepp som sker i hela det stora landet, inte bara i öster. Där beskrivs också det våld som president Joseph Kabilas regim anklagas för att ligga bakom.

Minst 500 oppositionella ska ha mördats de senaste två åren. Flertalet av de många morden sägs ha skett i landets nordvästra och södra delar och de mördade påstås ha varit ”fiender till demokratin”.

HRW anklagar också president Kabila för att själv ha angett den råa tonen redan i samband med valet 2006 då han bland annat talade om att ”neutralisera demokratins motståndare”.

Vidare konstateras att cirka 1 000 människor fängslats – och flera torterats – sedan 2006.

Samtidigt förklarade FN:s flyktingorgan UNHCR att minst 30 000 flyktingar i närheten av centralorten Goma i den östra delen av landet ska flyttas, eftersom de befinner sig farligt nära de stridande parterna.

Och parallellt med hela kaoset pågår intensiva försök till medling mellan parterna av FN-sändebudet, den tidigare nigerianske presidenten Olusegun Obasanjo.

Hittills utan märkbar framgång.