Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsam upptrappning i knarkkrig

I Mexiko har tusentals soldater och poliser satts in för att krossa narkotikakartellerna och USA bistår med miljardbelopp. Men narkotikakriget tycks bara trappas upp – minst ett mord i timmen kopplas nu till den organiserade brottsligheten.

I torsdags hittades 13 unga män som låg uppradade vid en dikeskant i delstaten Sinaloa, bakbundna och ihjälskjutna. Enligt mexikanska tidningar var de tonåriga lantarbetare, hemmahörande i delstaten. Vem som mördat dem och varför är oklart, men ingen tvivlar på att den organiserade brottsligheten är inblandad.

Totalt rapporteras om över 30 döda i våld kopplat till organiserad brottslighet under torsdagsdygnet. Fem var misstänkta gängmedlemmar som efter en biljakt sköts ihjäl i Chihuahua, som gränsar till USA och är den mest våldsdrabbade delstaten.

Antalet mord i knarkkriget är nu så högt att många fall passerar utan större notis, trots att det ofta rör sig om mycket brutalt våld. Ökningen har varit påtaglig bara de senaste månaderna. Enligt tidningen El Universal har över 5 000 mördats hittills i år, nästan dubbelt så många som hela förra året. El Universals uppräkning illustrerar den pågående upptrappningen: de första tusen morden i år utfördes under 113 dagar – de sista tusen genomfördes på bara 42 dagar. Det innebär att takten sedan slutet av oktober är minst ett mord i timmen.

Bland de mördade den senaste dryga månaden finns 90 poliser, några kanske offer på grund av nitisk yrkesutövning. Men många har också visat sig vara djupt inblandade i narkotikahanteringen.

En omfattande, pågående korruptionsutredning har lett till att flera polischefer och åklagare har avskedats. För två veckor sedan greps förre chefen för en särskild enhet i kampen mot organiserad brottslighet, Noé Ramirez Mandujano. Han uppges ha tagit emot motsvarande 3,7 miljoner kronor i utbyte mot tips till narkotikaligor om kommande polisinsatser. Det belyser svårigheterna med att komma åt narkotikakartellerna.

– Ibland är narkotikahandlarna bättre samordnade och förenade i sin transnationella hantering än de som konfronterar dem, medger USA:s Mexikoambassadör Antonio Garza till New York Times.

I onsdags betalade USA ut den första delen av ett stödpaket på motsvarande 3,3 miljarder kronor för att hjälpa Mexiko i kriget mot narkotikahandeln. Stödet är en del av det så kallade Mérida-initiativet, som slussar motsvarande drygt 13 miljarder kronor till bland annat Mexiko under tre år. Mérida-initiativet kallas ofta ”Plan Mexico” - efter den ”Plan Colombia” som lanserades i slutet av 1990-talet. Parallellen är inte helt uppmuntrande. USA har pumpat in enorma summor, och visserligen tycks de stora knarkkartellerna i Colombia i viss mån ha knäckts. Men narkotikahandeln sköts i stället till stor del av vänstergerillan Farc, och enligt en FN-rapport i somras har kokainframställningen fortsatt att öka stadigt i Colombia. En stor del av handeln går nu via Mexiko.