Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldsutsatta kvinnor ska garanteras en bostad

Enligt Socialstyrelsen bor det under ett år cirka 7 000 vuxna och barn på skyddade boenden runtom i landet. De flesta av dessa boenden drivs av en ideell kvinnojour. Kvinnojourernas arbete är ovärderligt för samhället och nu är det dags att politiken på allvar bistår detta viktiga arbete. 

■■ Följ ST Debatt på Facebook

På grund av platsbrist tvingas många jourer neka kvinnor som söker skydd. Samtidigt har antalet dagar som en kvinna bor på skyddat boende ökat med 50 procent på fyra år, enligt Unizon som är en av Sveriges riksorganisationer för tjej- och kvinnojourer. Kvinnojourerna ser den allmänna bostadsbristen som främsta anledningen till detta. Att ha möjlighet till en egen bostad är centralt för att kvinnor skall få sin egen frihet. Därför vill Centerkvinnorna att det införs en bostadsgaranti för våldsutsatta kvinnor och deras barn.

För Plus-kunder: #MeToo sprider sig som en löpeld – tjejjouren tar ställning: "Sundsvalls krogar, visa nu vad ni tänker göra"

De flesta kommuner har inga egna boenden, utan vänder sig till jourerna. Trots detta saknas långsiktig kommunal finansiering av jourerna. Flera kommuner kräver att jourer ansöker om ekonomiskt stöd på årlig basis trots att deras verksamhet kommer behövas flera år framåt i tiden. Kortsiktiga avtal skapar onödig stress hos flera jourer vilket bidrar till att de inte kan planera långsiktigt för verksamheten. Därför vill vi att kommuner tar fram fleråriga samarbetsavtal med jourerna för att skapa ett mer hållbart arbetssätt.

Då kvinnojourerna gör ett jobb som egentligen borde åläggas på det offentliga bör det vara en självklarhet att deras arbete kan bedrivas både långsiktigt och hållbart. 

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Märta-Brita Forsberg Svensson, Medelpads Centerkvinnor

Läs också:

L: Ni sviker tjejjourens långsiktiga arbete

Skogsrå: Tjejjouren är ingen bouleklubb – vi behöver kommunalt bidrag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel