Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtagna män får dåligt stöd

Vården saknar rutiner för att ta hand om män som utsatts för sexuella övergrepp, visar en granskning som RFSU har gjort. Hälften av landstingen kan inte garantera akut psykologisk hjälp.

I 8 av 21 län saknas kunskap om vart en våldtagen man ska vända sig, skriver RFSU:s ordförande Kristina Ljungros på DN Debatt.

En enkätstudie från Lunds universitet tidigare i vår visade att 17 procent av männen mellan 18 och 29 år hade blivit utsatta för sexuella övergrepp. Bland kvinnor är siffran 36 procent.

Vad vi visar med den här undersökningen är att det finns väldigt lite kunskap när det kommer till sexuella övergrepp mot män, säger Kristina Ljungros till TT.

Hon tror att orsakerna till okunskapen beror på flera faktorer. En av dem är att bilden av sexuella övergrepp ofta är att en kvinna blir utsatt av en man. En annan att sexuella övergrepp mot män inte hänger ihop med bilden av manlighet.

Vi har tagit emot män på vår klinik som blivit utsatta för sexuella övergrepp som skedde för väldigt länge sedan. Men det är först nu man har definierat det som ett övergrepp.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) tycker att kommuner, landsting och stat måste ta ett gemensamt ansvar för att fortsätta sprida kunskapen.

"Detta är ju ett smärtsamt tydligt exempel på att vi fortfarande inte lever i ett jämställt samhälle, att vi fortfarande har könsstereotyper som gör att vi inte tänker på att män också kan vara de svaga, att män också kan vara utsatta", skriver hon i en kommentar till TT.

Kristina Ljungros tycker att det är viktigt att försöka göra den information man har i ämnet könsneutral.

Så att man också som man känner sig tilltalad, säger hon.