Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våldtäktsdömd friades och får ersättning för lidande

En 35-årig man får 49 054 kronor ersättning av justitiekanslern, JK.
Mannen har suttit frihetsberövad, dömd för att ha våldtagit en minderårig flicka, men sedan friats i hovrätten.

Mannen dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse för tre fall av våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av underårig. Offret var hans egen dotter.

Hovrätten ansåg inte att 34-åringen gjort sig skyldig till brotten utan friade honom helt.

Nu får Timråbon 45 000 kronor i ersättning för det lidande han fått utstå i och med att han varit frihetsberövad i tre och en halv månad under våren och sommaren. Dessutom får han drygt fyra tusen kronor i ersättning för ombudskostnader i samband med rättegångarna. Mannen hade begärt 150 000 kronor för lidandet och har bland annat uppgett att rapportering i lokala media gjort att han lätt kunnat identifieras. Kort efter att han försatts på fri fot ska han ha attackerats av en okänd person som slog en flaska i hans huvud. Mannen fick sys med flera stygn efter överfallet. Men JK anser inte att det går att påvisa någon skada till följd av publicitet, därför utgår inte någon förhöjd ersättning.