Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet 2018 | Förskolläraren Erica Flinkfelt: Vi är grundbulten som inte får vittra sönder

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Inom politiken nämns förskolan som en "grundbult i det svenska samhället". Det låter ju bra och det är sant för skulle inte förskolan kunna ta emot barnen så skulle inte läkarna kunna ta emot sjuka människor. Busschaufförerna skulle inte kunna köra våra bussar, barnmorskorna skulle inte kunna hjälpa våra nya barn till världen. Åklagaren skulle inte kunna ställa kriminella för rätta. Ja, börjar ni förstå att förskolan är viktig för att vårt samhälle skall kunna fungera.

Men nu börjar denna grundbult rosta och vittra sönder. För att en grundbult ska hålla länge, måste den få bra underhållsarbete. Men under lång tid har allt underhållsarbete uteblivit – arbetsbelastningen har ökat, barngrupperna har blivit större och personalen har signalerat att det inte är bra i förskolans värld, men det har inte tagits på allvar. Utan det har lagts på ytterligare arbetsuppgifter och barnantalet har ökat ännu mer, vilket har resulterat i att fler och fler blivit långtidssjukskrivna.

Att ta in outbildade vikarier har resulterat i att de blivit inlasade, och nu står vi med många anställda som inte har någon pedagogisk utbildning.

I Försäkringskassans statistik för sjukskrivningar kan vi se att förskollärare är kraftigt överrepresenterade. Behovet av vikarier har ökat, utbildad personal har varit en bristvara så kommunerna har blivit tvungna att ta in outbildade vikarier, annars har förskolorna gapat tomma på personal. Men nu har det visat sig att ta in outbildade vikarier har resulterat i att outbildade blivit inlasade, och nu står vi med många anställda som inte har någon pedagogisk utbildning. Detta ökar trycket på oss utbildade förskollärare som då måste agera som arbetsledare och lära upp de outbildade.

Det utbildas färre förskollärare och jag förstår att många tvekar att utbilda sig till förskollärare, den senaste tiden har vi kunnat ta del i media av många förskollärares ord om hur det är i förskolan. Den bild som har kommit ut är inte positiv, men tyvärr så är den bilden sann.

Själv har jag jobbat som förskollärare i 24 år och min arbetsglädje har sakta förändrats de senaste åren. Jag valde att utbilda mig till förskollärare för att jag alltid har tyckt om att jobba med barn och att följa barnens utveckling. Deras framsteg är bland det största man kan vara med om. Men under de senaste åren har jag ibland åkt från jobbet gråtandes, jag har känt mig otillräcklig, jag har legat sömnlös och oroat mig för hur nästkommande dag ska bli. Kommer jag att hinna se alla barn imorgon?

Vi som har jobbat i många år ligger många gånger bara strax över ingångslönerna.

Ni som politiker har inte gett oss de förutsättningar som krävs för att vi skall uppnå de mål som står i Lpfö (Läroplanen för förskolan – skriven av Skolverket på uppdrag av regeringen) och de lagar som finns i skollagen.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Lönerna måste upp – ni kommer aldrig att kunna få förskollärare att stanna kvar inom yrket om inte lönerna ses över. Vi som har jobbat i många år ligger många gånger bara strax över ingångslönerna och ibland ligger vår lön under ingångslönerna.

Så kära politiker, nu har ni chansen att putsa till en av svenska samhällets största grundbultar. Vad säger ni i era vallöften, är de verklighetsförankrade?

Erica Flinkfelt

Förskollärare i Sundsvalls kommun

Läs också:

► [+] Gråt, stress och otrygghet – här är personalens egna ord från förskolan: "Vem skyddar barnen när vi inte räcker till"

Orimligt att outbildade vikarier ska lära sig allt på tre dagar

Förskolan, hur viktig är den egentligen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel