Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valet 2018 | Sjuksköterskan Agnes Löfman: Världens bästa jobb tär på oss

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Hej alla sjukvårdsintresserade! För visst är alla intresserade av vård? Någon där ute är eller har kanske varit patient på Sundsvalls sjukhus, eller något annat sjukhus.

Hur var det? Fungerade vårdkedjan när du behövde akut hjälp? Eller föll du mellan stolarna? Fick du vänta långa timmar på akutmottagningen? Blev du skickad till ett sjukhus som hade rätt kompetens för ditt problem? Eller blev du bara skickad för att det inte fanns plats där du först blev inlagd? Det är så här vården kan se ut. Kompetensen är snedfördelad, vissa sjukhus och avdelningar får inte ens chansen att utföra den vård de vill ge. Detta kan resultera i att vissa patienter får åka långa sträckor i ambulans för att kunna få rätt vård. Att åka akut, i dåligt väglag, gynnar inte patienterna, men det händer tyvärr ibland.

Politikerna pratar mycket om vården, hur det behövs mer personal, hur vi ska minska vårdköerna och korta ner väntetiderna och att alla ska ha rätt och få tillgång till vård. De fokuserar på framsidan av vården, patientperspektivet, vilket så klart är jätteviktigt.

Vi invånare får se mycket missnöje som kommer ut i media om sjukvården. Ibland hittar vi guldkorn som förgyller våra dagar som sjukvårdspersonal. Insändare, tackkort, fika och kramar i korridoren när patienterna är på väg hem eller vid ett återbesök. Det värmer i hjärtat.

Vissa dagar vill vi bara kräkas och gå och gråta i läkemedelsrummet för att vi inte känner att vi räcker till.

Min teori är att många av mina kollegor i landet blev sjuksköterskor för att kunna hjälpa folk och göra skillnad för någon annan. Vi jobbar ibland 13–22, dagen efter vaknar vi tidigt för att jobba 06.30–15. Ibland går vi sådana skift flera gånger i veckan. Vi jobbar även helger och vissa veckor jobbar vi sex av sju dagar, och skiftpass på det.

Ibland har vi det toppen. Vissa dagar vill vi bara kräkas och gå och gråta i läkemedelsrummet för att vi inte känner att vi räcker till. Ibland släpper vi jobbet på jobbet, ibland tar vi med oss jobbet hem med en klump i magen och skuldkänslorna snurrande i huvudet. Ofta har vi patienter och patientfall som berör oss, och ibland blir vi lite för involverade och måste distansera oss, eller byta grupp på avdelningen för ett tag.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det här tär på oss. Vi har världens bästa yrke. Det är fullt av glädje, spänning, mysterier, problemlösning, fart och fläkt, relationer, personnära arbete, ansvar och en stor känsla av att vi behövs och gör något nyttigt. Men det tär.

Varför byter vi inte jobb då? Tanken har nog slagit många, men så kommer vi på att det är världens bästa och roligaste yrke när det går bra, jag vet att jag är duktig på det jag gör, jag trivs bra med mina kollegor och vi gör ett bra jobb tillsammans! Vi vill bara tas på allvar, nu får det vara nog!

Det är inte sjuksköterskebrist i Sverige. Det är brist på bra lön, bra arbetstider, bra arbetsmiljö och bra villkor. Jag kan tycka att det prioriteras fel. Ta till exempel att byta namn och logotyp för flera miljoner och betala dyra pengar till stafettpersonal, för att inte nämna fuskbyggda sjukhus.

Höj våra löner, minst 30 000 kronor till nyexaminerade sjuksköterskor.

Jag har ett par råd hur Sverige ska få fler sjuksköterskor till vården:

■ Korta ner våra arbetsdagar, sex timmar skulle ge oss en chans till återhämtning.

■ Höj våra löner, minst 30 000 kronor till nyexaminerade sjuksköterskor, och glöm inte att höja lönen hela vägen ända upp till de gamla rävarna. Det gör förhoppningsvis att vi tycker att det är värt att stanna inom regionvården.

Och tänk på att:

■ Vi jobbar mycket obekväma arbetstider och till och från jobbiga arbetsveckor.

■ Vi har en akademisk utbildning på tre år, och vissa av oss mer än så.

■ Vi har ansvar för patienters liv, och kan inte ens strejka för att få fram det vi vill ha sagt.

Följer ni dessa kommer troligen fler vilja utbilda sig till sjuksköterskor, komma tillbaka till sjukvården – och kanske eliminera bemanningsföretag. Det kommer då bli bättre bemanning, vilket kommer leda till att det går att öppna upp fler vårdplatser och ta emot fler patienter. Det kanske till och med resulterar i att personalen inte sjukskriver sig i lika stor utsträckning. Vårdköerna och väntetiderna kan förhoppningsvis också kortas. Framför allt får vi kanske fler nöjda patienter.

Agnes Löfman

Sjuksköterska på Sundsvalls sjukhus

Läs också:

Öppet brev till regionpolitikerna: Sommaren ser tuffare ut än på länge – hur löser ni rekryteringen framöver?

Tips hur vården kan förbättras – öka arbetstrivseln med personalinflytande över schemaläggning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel