Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Valfriheten är här för att stanna – men elever och äldres välfärd ska alltid gå före vinstjakt

Vi sätter välfärden och behoven hos våra barn och äldre först. Våra skattepengar ska gå till skola och välfärd – inte till orimliga vinster.

Därför kommer regeringen gå fram med ett förslag om vinstbegränsning inom skola och omsorg.

Våra äldre blir fler och behöver en trygg omsorg. I skolan har resultaten börjat vända uppåt, en utveckling som måste fortsätta. För det krävs investeringar i välfärden och då är det inte ansvarsfullt att skattemedel går till stora vinstuttag.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vinstjakten försämrar också välfärdens kvalitet. Vinstjakten leder till skolkonkurser när lönsamheten försämras, till ökad segregation, till betygsinflation när skolföretagen måste locka till sig elever. Vinstjakten leder till lägre lärartäthet och lägre lärarlöner. Bemanningen i äldreomsorgen blir också sämre och anställningarna blir otryggare för personalen. När vinstjakten går ut över barn och äldre så har det gått för långt. Som politiker har vi ett ansvar att ställa problemen till rätta.

De borgerliga partierna, tillsammans med Sverigedemokraterna, tycker i stället att vinstuttagen ska vara obegränsade. De ser inte problemen som vinstjakten skapar i svensk välfärd.

De påstår att valfriheten är hotad om inte företag får ta ut obegränsat med vinst. Så är det inte. Valfriheten är här för att stanna. Seriösa företag kommer att finnas kvar. Men oseriösa företag som är i välfärdssektorn för att göra stora vinster – de har faktiskt inget där att göra. De som driver skola och omsorg ideellt, kommer också att undantas regelverket.

Vi vill bygga den svenska modellen stark med en välfärd för alla. Då måste de pengar som ska gå till välfärd också användas till välfärd och inte till orimliga vinster för privata företag. Människor förväntar sig att vi ska lösa problemen med att skattebetalarnas pengar läcker ut från välfärden. Det här är större än politiskt spel till höger och vänster, det handlar om att vanligt folk ska kunna lita på svensk välfärd.

Ardalan Shekarabi (S)

Civilminister

Kristina Nilsson (S)

Riksdagsledamot

Läs även:

Att tjäna pengar på vård, skola och omsorg känns inte rätt

Vinster i välfärden – en jämställdhetsfråga där kvinnor riskerar att hamna i kläm

Lärarbristen är akut – om viljan finns kan den lösas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel