Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Välgörenhet i Kambodja som gymnasiearbete

Volontärarbetet på skolorna i Kambodja förändrade livet.
Inte bara för skolbarnen utan även för de två volontärerna.
– Jag har blivit mer tacksam och tar inte allt för givet, säger Signe Backlund.

Annons

Det var ett kombinerat gymnasiearbete och praktik som förde de två Skvaderneleverna Fanny Gustafsson och Signe Backlund till Kambodja. De går tredje året på ledarskapsprogrammet och samlade in 11 000 kronor innan resan. På plats i Kambodja köpte de skolmaterial, leksaker och tandborstar till barnen för hela summan. Särskilt tandborstar var det brist på.

– Jag fick en chock då jag såg barnens tänder. Det var ingen idé att laga utan de drog ut dem i stället. Barnen var bara sex-sju år gamla och de nya tänderna som kom upp var helt förstörda, säger Fanny Gustafsson.

Insamlingen heter Play 4 Cambodia och startades av tre elever på Skvaderns gymnasieskola 2012. Det ingår i projeketet Bike 4 Cambodia som Sundsvallsbon Fredrik Olsson var en av initiativtagarna till.

– Jag blev inspirerad av dem och ville prova på att vara volontär och få göra skillnad för barnen. Jag fick med mig Signe och vi betalade resa och uppehälle själv. Alla pengar vi samlade in gick till projektet, säger Fanny Gustafsson.

Målet med projektet var att förbättra barnens lekmiljö på skolorna som Bike 4 Cambodia arbetar med.

Fanny Gustafsson och Signe Backlund bodde i en stad två och en halv timmes bilresa från huvudstaden Phnom Penh. Projektet hjälper sju skolor och barnen är mellan sex och tretton år gamla. Fanny hade aldrig tidigare varit i Sydostasien men Signe hade varit i Thailand en gång.

– Det var jättestor skillnad mellan Thailand och Kambodja, säger Signe Backlund.

Klassrummen var slitna och på skolgårdarna saknades det ofta leksaker. Skvaderneleverna köpte ruschkanor, gungor och målade klätterställningar. De köpte lego och fotbollar.

När de jobbat klart med lekplatsen och reste från skolan så stod alla barn på led och vinkade, sjöng och kramade om Fanny och Signe.

– Det var nog den bästa dagen i mitt liv, säger Fanny Gustafsson

– Det var lite tårar i ögonen, fyller Signe Backlund i.

18-åringarna tar med sig två saker i sin ledarskapsutbildning från resan.

Det går bra att kommunicera trots att man inte pratar samma språk och att människor i Kambodja hjälper varandra mer än vi gör i Sverige.

Läs mer om Bike 4 Cambodia:

Återuppbyggnad av skola

Ny cykling och ny skola